Lidé častěji brání svůj majetek

Moravskoslezský kraj - Na severu Moravy roste počet případů, kdy lidé nečekají, až jim policisté přijedou na pomoc a sami brání svůj majetek. Policie ale varuje před možnými tragickými následky při podobných akcích.

Žena nečekala, až přijedou policisti a sama vyhnala z večerky osmnáctiletého narkomana s šálou okolo tváře. V ruce měl nůž s dvaceti centimetrovou čepelí. V pronásledování násilníka jí pomohl kolemjdoucí muž, který ho chytl a přivolal policisty.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

Podobný případ se stal i v Sedlnicích na Novojičínsku. Matku, která právě kojila dítě, přepadl doma zloděj. Žena vytáhla z šuplíku pistoli a držela ho v šachu. Zloděj utekl. O dva týdny později se ale v domě objevil znovu. „Díky všímavosti občana, který nám poskytl informaci o tom, že v blízkosti sousedova domu se pohybují zloději, jsme rychle zakročili,“ uvedl Petr Gřes, mluvčí Policie České republiky Nový Jičín. Nepomohlo mu ani to, že se schoval v kufru auta, ve kterém na něm čekal komplic.

Podle slov policie se v posledních měsících setkáváme stále častěji s tím, že občané zadrží pachatele nebo jsou všímavější ke svému okolí a dávají policistům vědět. Zároveň policie nedoporučuje, aby lidé pachatele chytali. Mohlo by to být nebezpečné. Doporučují okamžité přivolání policie.

Přesná čísla policisté nemají. Statistiky podobné případy nerozlišují. Od začátku roku už ale jde podle odhadů o nejméně třicet případů.