Prostějovská radnice chce ke stému výročí renovovat náměstí

Prostějova - Prostějovská radnice se rozhodla přestavět centrální náměstí T. G. Masaryka. S pomocí evropských dotací chce do toho investovat 30 milionů korun. „Dlouhodobým záměrem vedení města je oživení centra. V příštím roce nás čekají oslavy 100 let radnice, proto chceme náměstí zatraktivnit,“ řekl náměstek primátora Zdeněk Fišer.

Například na vnitřní části náměstí mezi radnicí a obchodním domem Prior město plánuje vyměnit staré dlažební kostky za novou kamennou dlažbu. „Zelené pásy u muzea budou zachovány, před muzeem však dva úzké záhony nahradí jedna ozeleněná plocha s alejí. Plocha před muzeem pak bude sloužit, tak jak tomu bylo v historii, k pořádání nejrůznějších akcí,“ uvedl Fišer.

Projekt počítá také s novým mobiliářem, veřejným osvětlením a mobilními lavičkami pro pořádání kulturních akcí. „Z náměstí také odstraníme dnes už nevzhledné betonové květináče, které nahradí záhony osázené trvalkami,“ doplnila náměstkyně primátora Ivana Hemerková.

Přesný rozpočet projektu zatím radní nemají, ale odhadují, že akce si vyžádá 20 až 30 milionů korun. Radnice do konce dubna požádá o dotaci z Regionálního operačního programu Střední Morava, ze kterého může získat až 85 procent nákladů. „Pokud budeme úspěšní a získáme dotaci, počítáme s ukončením revitalizace náměstí do května příštího roku,“ dodal Fišer.

Vydáno pod