Charitě chybí peníze na provoz

Ministerstvo práce a sociálních věcí pro rok 2013 výrazně zkrátilo dotace pro podporu sociálních služeb. Pokud se peníze nepodaří najít do poloviny roku, hrozí rušení služeb a propouštění sociálních pracovníků.

„Ohroženy jsou například služby noclehárny, azylových domů, domova pro seniory nebo domova pro lidi s duševním onemocněním,“ řekl ředitel Charity Ostrava Martin Pražák. V rámci rozpočtu ministerstev se přitom nejedná o nějak závratnou částku – konkrétně dotace pro ostravskou Charitu je letos nižší o 4,5 miliónu korun. Ministerstvo omezuje i další dotační programy, mohlo by proto chybět až sedm miliónů. V kontextu ročního rozpočtu Charity se však jedná o částku, pro řadu služeb téměř jistě likvidační.

„Ta situace je hodně náročná, a když ji nebudeme řešit teď, tak bychom mohli v červnu či červenci začít zavírat,“ uvedl Pražák. Charita nabízí více než dvě desítky různých, převážně sociálních, služeb. Loni měla asi 5500 klientů, denně se stará zhruba o 680 lidí.

S nedostatkem peněz se potýká i Charita Olomouc. „Již dnes víme, že máme výpadek v příjmech z dotací větší než 4,3 milionu korun oproti roku 2012. S přihlédnutím k rostoucím nákladům na provoz služeb je pro nás situace stále složitější. U některých služeb se navíc setkáváme s masivním nárůstem poptávky,“ řekla ředitelka Charity Olomouc Ludmila Gottwaldová.

Bezdomovec František
Zdroj: ČT24

Olomoucká charita už musela od začátku dubna ukončit terénní program na pomoc lidem bez domova v Přerově. „Loni jsme tam pracovali se 43 lidmi a zaznamenali jsme kontakt v 804 případech. Letos se navíc objevilo větší množství nových klientů, pracovali jsme již s 68 lidmi," řekl vedoucí charitního střediska Samaritán Petr Prinz.  Pracovníci bezdomovcům pomáhali ve spolupráci s úřady, zajišťovali ošacení, hygienické prostředky nebo třeba léky.

V Přerově denní služby pro bezdomovce, jaké existují například v krajském městě, nejsou, město má pouze ubytovnu. „Podobné problémy má i organizace Kappa help. Město neziskové organizace podporuje v grantovém programu, ale prostředky máme také omezené,“ okomentoval situaci mluvčí přerovské radnice, Bohuslav Přidal.

Podle Pražáka může charita úspory hledat jen velmi těžko. Řadu úsporných opatření už provedla, minulý rok byly provozní náklady ostravské charity 100 milionů korun – letos jsou odhadovány na 98 milionů korun. Loni dostala z ministerstva 23 milionů korun, letos to má být jen 18,4 milionu korun. Kromě státních dotací služby financuje i s pomocí města nebo příjmů od uživatelů služeb či zdravotních pojišťoven.

Moravskoslezský hejtman Miroslav Novák
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

Podle Moravskoslezského kraje letos neziskovým organizacím v regionu chybí na provoz sociálních služeb 160 milionů korun. Hejtman Miroslav Novák (ČSSD) proto v otevřeném dopise premiérovi Petru Nečasovi (ODS) požádal vládu o okamžitou pomoc a urychlené řešení deficitu ve financování sociální služeb.

MPSV před časem avizovalo, že v dubnu začne rozdělovat další peníze na sociální služby z finanční rezervy, která je 100 milionů korun. Půjdou nejdříve na ty sociální služby, kterým by hrozil zánik a není za ně alternativa. Kraj by tak mohl dostat dalších 20 milionů korun, přesto by mu však stále 140 milionů korun chybělo. Pražák zatím netuší, zda by alespoň na část dodatečně rozdělovaných peněz mohla dosáhnout i charita.