Moravskoslezský kraj se opět halí do smogu

Ostrava - Lidem v Moravskoslezském kraji se opět špatně dýchá. Od včerejška se tam výrazně zhoršily rozptylové podmínky. Téměř na všech měřících stanicích v regionu je téměř dvojnásobně překročen imisní limit pro polétavý prach. Třeba v Havířově je polétavého prachu v ovzduší třikrát víc, než je povolený limit. Ten nebyl v kraji překonán pouze na stanicích v Třinci na Frýdecko-Místecku.

„Předpokládáme, že v Moravskoslezském kraji dnes budou průměrnéčtyřiadvacetihodinové koncentrace prašného aerosolu překračovat imisnílimit místy až dvojnásobně,“ uvedli meteorologové. Krátkodobé koncentraceostatních měřených škodlivin jsou podlimitní, nicméně kvalita ovzduší je podle meteorologů velmi špatná.

Ovzduší v Moravskoslezském kraji patří dlouhodobě k nejhorším v zemi i Evropě. Špatné rozptylové podmínky jsou v regionu na podzim a hlavně vzimě. Za znečištění ovzduší může místní průmysl, ale také doprava a kotle vrodinných domech, nezanedbatelný vliv mají i škodliviny přicházející zesousedního Polska.