Štreit vystavuje v Gongu Vítkovice velkého formátu

Ostrava - Fotograf Jindřich Štreit vystavuje v aule Gong v Dolních Vítkovicích více než sto velkoformátových fotografií, které udělal v letech 2007 a 2008 v provozech strojírenských Vítkovic. Jsou součástí Štreitova velkého fotografického projektu Vítkovice, ze kterého vznikla i stejnojmenná kniha. Umělec tehdy dostal volnou ruku, aby ve Vítkovických továrnách fotografoval kdykoliv a cokoliv.

Nejvíce se mu dařilo během nočních směn, kdy osvětlení připomínalo divadelní scénu a dělníci na něho měli více času. „Vzájemná důvěra fotografa a fotografovaných přispěla ke vzniku reportážních portrétů i bezprostředních momentek, zachycujících dělníky nejenom při práci, ale také při pojídání svačiny, krmení kočky nebo polibku kolegyně, typicky „štreitovsky“ ukazujících, že i v drsném prostředí těžkého průmyslu je místo pro city,“ řekl historik fotografie Vladimír Birgus.

Šéf strojírenského holdingu Jan Světlík dodal, že po vydání knihy, která byla načasována na kulaté jubileum Vítkovických železáren v roce 2008, se s autorem dohodli, že velká výstava bude až v zrekonstruované průmyslové památce. „Proto ten pětiletý odstup,“ uvedl Světlík.

Jindřich Štreit je proslulý český fotograf, který je známý i ve světě. Je silně spjatý s moravskoslezským regionem, ze kterého od útlého mládí také umělecky čerpá.

„Je pro nás čest, že se můžeme na výstavě Jindřicha Štreita podílet. Věřím, že pro obyvatele Ostravy bude tato expozice silným zážitkem. Někteří se možná na fotografiích najdou,“ řekl ředitel sdružení Trojhalí Karolina Petr Šnejdar.