Většinu prací na poškozeném domě ve Frenštátě pod Radhoštěm zaplatí pojišťovna

Frenštát pod Radhoštěm - Klíče od náhradních bytů si vyzvedli lidé z domu, který poškodil únorový výbuch plynu ve Frenštátu pod Radoštěm. Město jim je poskytlo bezplatně na dobu, než se budou moci vrátit do vlastního bydlení. Staticky už je dům po zpevnění lany v pořádku. Teď dostává nová okna a na řadu přijde i výměna plynových rozvodů. Převážnou většinu prací zaplatí pojišťovna.

Zatím jen s dekretem a svazkem klíčů v ruce si Marie Galušková přišla svůj nový domov prohlédnout. Kuchyňskou linku slíbilo město do konce týdne. Už sedm týdnu žije v provizorních podmínkách střídavě u svých a přítelových rodičů. Se stěhováním jí i sousedům slíbilo pomoc město.

Reportáž Ivy Bartoňové (zdroj: ČT24)

Město slíbilo i peníze z rozpočtu. Bude na zastupitelích, kolik příští čtvrtek odsouhlasí. Lidé přivítají každou korunu, většina z nich je v důchodovém věku.

Statik už dům označil za bezpečný, ještě ho ale musí zpevnit lana v podlaze přízemního bytu. Výbuch zničil i okna, a nevydržely ho ani přesně 40 let staré sádrové příčky. Pojišťovna zaplatí i rozvody plynu, nové komíny a kanalizaci.

Rekonstrukce by měla trvat minimálně dva měsíce. Na kolik přijde, si zatím netroufá odhadnout ani pojišťovna ani stavební firma. Dělníci totiž zjišťují stále nové a nové poruchy.