Památník obětem holocaustu je poděkováním za pomoc židovské rodině

Tršice - Památník spravedlivým mezi národy a obětem holocaustu dnes odhalili v Tršicích na Olomoucku. Dva a půl metru vysoký žulový pomník je poděkováním obyvatelům obce, kteří během II. světové války pomáhali židovské rodině Wolfových. Ta se od června 1942 až do osvobození skrývala v nedalekých lesích.

Jaroslav Zdařil, manželé Zbořilovi, Ludmila Chodilová a Oherovi z osady Zákřov jsou lidé, kteří během II. světové války pomáhali nejvíc. O ukrytých Židech se ale nakonec dozvěděly celé Tršice. Přesto nikdo nic neprozradil. „Pomáhali tím, že je zásobovali potravinami, donášeli jim zprávy nebo různé materiály důležité k životu,“ upřesnil Petr Papoušek, předseda Židovské obce Olomouc.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Projev díků teď v centru obce symbolizuje nový památník. Je adresný. Přímo jsou na něm jmenováni občané, kteří pomáhali.

Památník v Tršicích je součástí projektu, díky kterému byla v lese nad obcí postavena pamětní deska. Označuje místo, kde se za II. světové války ukrývala před nacisty židovská rodina Wolfů. Její příběh proslavil ve světě Deník Otty Wolfa, nejmladšího člena rodiny, který bývá přirovnáván k Deníku Anne Frankové.

Osud rodiny oslovil také americké studenty, kteří se zabývají historií vyhlazování Židů. „Četli jsme Deník Otty Wolfa. Je součástí naší výuky. Proto jsme šli po stopách toho příběhu a dostali se až sem,“ uvedla ColleenTambuscio, koordinátora projektu The Holocaust Study Tour.

Náklady na vybudování památníku v centru Tršic proto nakonec z části zaplatila Komise Spojených států pro zachování amerického dědictví v zahraničí.