Jeden z nejchudších regionů republiky řeší s vládou svou situaci

Osoblažsko - Čtyři obce na Osoblažsku, jednoho z nejchudších regionů republiky, podepsaly memorandum o spolupráci s Agenturou pro sociální začleňování. Ta spadá pod úřad vlády. Má jim pomoct s vysokou nezaměstnaností, kvůli které žije v kraji jen necelé tři tisíce lidí a další se stěhují pryč. V regionu zůstávají jen starší a méně vzdělaní lidé.

Osoblažsko je severní periferií okresu Bruntál. Je to příhraničí s nulovým průmyslem, špatnou dostupností a nejvyšší nezaměstnaností v České republice.

Reportáž Lucie Křížkové (zdroj: ČT24)

Například v obci Hlinka žije okolo dvě stě lidí. Z nich bylo v minulých letech nezaměstnaných i více než čtyřicet procent. Podobná situace je v celém Osoblažsku. Podle místních obyvatel tady člověk o práci nezavadí a lidé se stěhují pryč.

„Ještě dnes nemá náš stát zpracovanou žádnou koncepci pro rozvoj venkova a oblastí, jako jsme my,“ uvedla Dagmar Machaňová, starostka obce Osoblaha.

Tento stav má napravit dohoda, kterou dnes podepsali zástupci obcí s Agenturou pro sociální začleňování. Společně připraví plán, který pomůže zapomenutému regionu. V současné chvíli na něm pracují tři pracovní skupiny.

Společnými silami chtějí obce a zástupci vlády získat finance ze strukturálních fondů Evropské unie. První peníze na projekty a sociální služby by měly na Osoblažsko dorazit koncem roku 2014.