Hrdina Leška Zlínu zajistil srovnání finálové série

Zlín - Hokejisté Zlína porazili ve druhém utkání finálové série play off extraligy Plzeň 3:2 po samostatných nájezdech a vyrovnali stav série na 1:1. Rozhodující gól vstřelil útočník Petr Leška, jenž si připsal i dvě finální přihrávky. Série hraná na čtyři vítězství bude nyní pokračovat dvěma duely na západě Čech. První z nich se odehraje v sobotu a začne ve 14:45.

Domácí i díky sebezapření několika hráčů nastoupili se čtyřmi útočnými formacemi a od začátku dali aktivitou najevo obrovskou touhu po srovnání kroku s Indiány v sérii. Nadšení Beranů ale zmrazila již polovina čtvrté minuty, kdy Hamrlík zapomněl za zády zcela osamoceného Straku, jehož skvěle našel Kovář, a hosté vedli.

Zlín se po chvilce oklepal a opět hýřil aktivitou, jenže k ohrožení gólmana Mazance se příliš nedostával. Výjimku nabídla 10. minuta, jenže Balaštík se ke gólové dorážce nedostal. Na druhé straně Sedláček jen se štěstím vyškrábl hřbetem lapačky bombu Lva. Ve 14. minutě přišlo vyrovnání - Leška chytře našel mezi kruhy najetého Okála a ten zamířil přesně pod horní tyč.

Od druhé třetiny již chyběli na ledě v domácích řadách bek Linhart s útočníkem Melenovským, Plzni vypadl forvard Hollweg, jehož v první formaci nahradil Vampola. Západočeši opět hodně brzy udeřili. V polovině 23. minuty tečoval Hanzlíkovu ránu od modré čáry Dvořák a vrátil vedení na stranu „Škodovky“.

Přišla další vlna náporu Beranů a s ní i přesilovka po Vampolově prohřešku. Nebezpečně během ní pálil Hamrlík, blízko gólu byl i dorážející Veselý a další zakončení Hamrlíka z úhlu si pečlivě pohlídal Mazanec. Ve 32. minutě v obrovské příležitosti přestřelil Čajánek odkrytou branku.

Hosté přestáli bez úhony ještě Čechův pokus po objetí branky, jenže na konci 38. minuty vystihl Vampolův úmysl o zpětné přihrávce podél hrazení za vlastní branku Leška, okamžitě přesměroval kotouč na Balaštíka a ten povedenou kličkou vyrovnal. Plzeň byla i poté pod velkým tlakem a kouč Razým raději sáhl k oddechovému času.

Hned zkraje třetího dějství ostře pálil Sýkora, Sedláček byl pozorný. Až k zakončení dotáhl individuální akci Vlasák, ale stejně jako krátce po něm Kovář a Hanzlík, ztroskotal i on na Sedláčkovi. Před polovinou třetí třetiny jel Okál sám proti Mazancovi, ale nedal. Rozhodnout tak mohl 15 sekund před koncem při přesilovce Kovář, Sedláček však vytěsnil puk těsně mimo tyče, a i proto se muselo prodlužovat.

Do nastavené desetiminutovky se vešlo hned několik velkých šancí, ale nerozhodli kapitáni Čajánek se Strakou ani Kovář a poté Balaštík, ani v další své možnosti Čajánek. Došlo až na nájezdy, v nichž byl jediným úspěšným střelcem Leška.