OKD upustilo od plánů těžit pod karvinskou průmyslovou zónou

Karviná - Těžební společnost OKD měla zájem těžit uhlí pod Průmyslovou zónou Nové Pole v Karviné, ale upustila od toho. S městem a firmami, které tam sídlí, se nakonec dohodla, že tuto oblast ze svých plánů vyloučí.

„To je definitivní rozhodnutí. Jednání skončila tím, že se pod zónou těžit nebude,“ potvrdila mluvčí karvinského magistrátu Šárka Swiderová. Dodala, že pokračují jednání o rozšíření těžby pod některými městskými částmi.

Mluvčí zdůraznila, že od podzimu 2011, kdy těžaři ohlásili záměr rozšířit pod Karvinou těžbu, město trvalo na ochraně investic a pracovních míst v průmyslové zóně. Karvinský primátor Tomáš Hanzel uvedl, že bylo na těžařích, jak otázku průmyslové zóny vyřeší. „V případě, že by se zóně těžba nevyhnula, trvalo město na dohodě s firmami a přesunu investic do jiné lokality, aby pracovní místa byla pro Karvinou a Karvinsko zachována, a to na náklady těžařů,“ řekl Hanzel.

Mluvčí OKD Vladislav Sobol informoval, že firma posuzovala několik variant rozšíření těžby Dolu Karviná. „Po zvážení všech ekonomických dopadů, zhodnocení vlivu na životní prostředí a po dohodě s městem Karviná rozhodlo představenstvo o variantě, která nepočítá s těžbou pod průmyslovou zónou,“ potvrdil Sobol.

Většina zaměstnanců v zóně je z Karvinska. Pracovní místa v Novém Poli jsou svým charakterem jiná než například v dolech, takže podle vedení města vhodně doplňují nabídku na pracovním trhu. V zóně pracuje asi 2000 lidí, působí tam lehčí průmysl, například výroba komponentů pro automobily nebo zdravotnického materiálu, a služby.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)