Krnov hostí festival 70mm filmů

Krnov - Festival 70 milimetrových filmů hostí o víkendu Krnov. Na velkém plátně kina Mír promítnou návštěvníkům devět snímků světové i české kinematografie. Krnovské kino je totiž jediné v regionu, které stále 70 milimetrové filmy promítá. Podobné přehlídky jsou jen čtyři v Evropě, v britském Bradfordu, německém Karsluhe, norském Oslu a právě v Krnově.

Když bratři Lumièrové vynalezli pohyblivé obrázky, chtěli přenést realitu na stříbrné plátno kin. O sto sedmnáct let později se do nich diváci utíkají před realitou ukrýt.

Velký obraz už opomenutého 70 milimetrového formátu diváky doslova pohltí. Proto se vedoucí krnovského kina Pavel Tomešek rozhodl v době digitálních formátů alespoň jednou ročně divákům ukázat kouzlo celuloidového pásu.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)

Na stříbrném plátně Kina Mír se bude promítat třeba Střihoruký Edward Tima Burtona, který zapůjčíl britský filmový institut nebo český snímek Vysoká modrá zeď. Až z Jamajky do Krnova na festival přiletěl film Mistr, který byl na 70 milimetrový filmový pás natočen v loňském roce.

„Přijíždí nám i zahraniční návštěvníci. V celé Evropě se pořádají pouze čtyři festivaly s touto tématikou, kde můžou fanoušci vidět právě tento filmový formát s původním zvukem,“ informovala Kateřina Lindovská, ředitelka MIKS v Krnově.

„Je to ten nejlepší formát jaký existuje, dokonce lepší než dnešní digitální projekce. Nic se nemůže vyrovnat zážitku při sledování 70mm filmu,“ uvedl jeden ze zahraničních návštěvníků festivalu.

Dramaturgie festivalu je závislá hlavně na tom, jaké filmy se pořadatelům podaří půjčit. Největší radost mají z raritních kousků. V letošním případě je to například poslední díl Hvězdných válek. „Návrat Jediů proběhně v původní verzi tak, jak byla poprvé v Evropě uvedena v roce 1983,“ uvedl Martin Podešínský, promítač.

Zítřejší promítání Hvězdných válek uvede i producent nové trilogie Rick McCallum. Přehlídku pak v neděli zakončí americké scifi Propast.