Lékaři nemocnice ve Frýdku-Místku se zodpovídají ze smrti pacientky

Frýdek –Místek - Lékaři frýdeckomístecké nemocnice dnes stanuli před soudem. Žalují je děti Ludmily Olšovské, která před třemi lety zemřela po sérii zákroků v nemocnici. Chyby lékařů už konstatovaly tři znalecké posudky a zatím nepravomocné obvinění ze zanedbání péče už má na stole i okresní státní zástupce. Nemocnice se chce bránit novým posudkem.

Synové a dcera Ludmily Olšovské hledají spravedlnost u soudu. Maminku do nemocnice přivezli s bolestmi břicha. Diagnóza zněla: zácpa. Druhý den ležela na operačním sále s děravým střevem a otravou organismu. Už se z toho nevzpamatovala. Sourozenci viní lékaře.

Reportáž Marty Pilařové (zdroj: ČT24)

„Kdyby tady v nemocnici proběhla standardní léčba, tak to nemuselo skončit tak, jak to skončilo. O tom jsem přesvědčen,“ uvedl Pavel Olšovský, žalobce.

Viktor Hladík paní Ludmilu přijímal a nařídil léčbu klystýry a opiáty. Pochybení popírá. U soudu mluví o vzácné diagnóze proděravění střeva, kterou nešlo odhalit. Připouští jen nedokonalou administrativu.

„Celý problém je v tom, že jsem nezaznamenal správně dokumentaci. Tím pádem se teď musí prokázat, jak to vlastně bylo,“ uvedl Viktor Hladík, lékař nemocnice ve Frýdku-Místku.

Případ rozhodnou znalecké posudky. Sérii pochybení lékařů už konstatovala Česká lékařská komora i znalecká komise Moravskoslezského kraje. Nemocnice chce ale další zkoumání.

Sourozenci Olšovští předpokládají, že celý soudní proces může trvat velmi dlouho. Jsou připraveni vydržet až do konce. Chtějí odškodnění, ale hlavně potrestání případného viníka.

Na rozdíl například od Spojených států, české soudy žalobami na nesprávný postup lékařů zavaleny nejsou. Sebevědomí pacientů ale v posledních letech roste. Nejvyšší odškodné, tři a půl milionu korun, vysoudila loni v srpnu rodina ženy z Třebíče, která zemřela po porodu. Proces trval šest let.