Kolony jsou u Třince na denním pořádku, oprava tahu I/11 začala na třetí pokus

Třinec – Mrazivé počasí je nadobro pryč, takže silničáři mohou na třetí pokus zahájit opravu silnice I/11 u Třince mezi částí Nebory a Bystřicí. Silnice, po které auta objíždějí třinecké centrum, bude v několika fázích na různých místech částečně uzavírán, na řidiče čekají semafory řídící kyvadlový provoz v jednom pruhu, osobní auta se mohou vydat i na objízdné trasy. Oprava za 50 milionů korun potrvá pět měsíců.

První pracovní ráno byl vliv uzavírky poloviny silnice I/11 u Třince dobře patrný. Dlouhé kolony čekaly před semafory, které střídavě pouštějí auta v desetiminutových intervalech. Podle vedoucí dopravního odboru třinecké radnice Miriam Hronovské ale situaci nelze považovat za dramatickou. Uzavírka se dotýká až 27 tisíc řidičů, kteří kolem Třince denně projíždějí.

Práce v sedmikilometrovém úseku silnice I/11, tedy na hlavním tahu z Ostravy na Slovensko, rozvrhli silničáři do čtyř etap, z nich každá bude mít více fází. „Nedojde jenom k zalátání děr, ale k důkladné rekonstrukci,“ podotkla třinecká starostka Věra Palkovská.

V docela první fázi opravy bude částečně mimo provoz zhruba 750 metrů u městské části Nebory, řidiči osobních aut si mohou vybrat mezi objízdnou trasou kolem třineckého nádraží po ulicích Těšínská a Frýdecká a nejméně desetiminutovým čekáním na státní silnici, kde zůstává v provozu jeden jízdní pruh. V průběhu pozdějších etap povedou objízdné trasy buď přes Třinec, nebo také přes obec Oldřichovice. To se ale netýká nákladní dopravy, která musí před semafory čekat povinně. „Hledali jsme společně s Policií České republiky, krajským úřadem, dopravním inspektorátem takové řešení, aby byl dopad rekonstrukce na dopravní situaci co nejméně bolestný. Bohužel bezbolestné řešení se nedalo najít,“ uvedla starostka. Řidiči kamionů by podle ní měli zvážit cestu na Slovensko po jiné trase, která se Třinecku zcela vyhne.

Uzavírky zdaleka neovlivní jenom řidiče osobních či nákladních aut, ale také každého, kdo do Třince jezdí autobusem. Začínají výluky příměstské i městské dopravy, sedm regionálních a dvě městské linky vynechávají některé zastávky. „Obyvatelé na to byli připraveni předem. Samozřejmě se jim to nelíbí, jenže to nejde udělat jinak,“ řekla Miriam Hronovská.

Začátek prací ovlivnilo počasí. Původně ho silničáři naplánovali již na 2. dubna, kdy však panovaly nepříznivé klimatické podmínky, a proto došlo k odkladu na 8. dubna. Během týdne ale silničáři zjistili, že se počasí nelepší, a tak začátek prací odložili ještě o týden. Zahájení opravy se tak podařilo až napotřetí.