Ostrava chce do Stodolní ulice vrátit kulturu

Ostrava – Až 1,5 milionu korun má město Ostrava v plánu uvolnit ze svého rozpočtu, aby se do Stodolní ulice vrátily kulturní akce. Chystá proto vyhlášení čtyřletého grantu na kulturní projekty. Zájemci o dotaci musejí své projekty předložit odboru kultury do 31. května. Novinářům to dnes řekl primátor Petr Kajnar, který zároveň očekává, že už na červnovém zasedání zastupitelů by se mohla pro jednotlivé projekty schvalovat finanční podpora.

Primátor očekává, že na podzim by mohly začít první akce. Město je připraveno podpořit zajímavé kulturní projekty nejrůznějších žánrů, například soutěže či koncerty mladých a začínajících hudebníků, ale i nezávislou hudební scénu či akustické hudební projekty, stejně jako poezii, divadlo či workshopy a umělecké dílny se zaměřením na pohybové a hudební umění.

„Takové akce se v klubech bez finanční podpory nedají provozovat, protože to kluby finančně neunesou. Možná s lehkým zpožděním, ale přeci jenom jsme připravili materiál, který by teď měl jít na zastupitelstvo, a předpokládám, že bude schválen,“ uvedl Kajnar. Město by podle něj tímto způsobem mohlo podpořit zhruba tři až čtyři projekty. Vše však podle něj bude záviset na zájmu uchazečů i kvalitě předložených projektů.

Stodolní, v níž se dříve konaly například výstavy nebo koncerty, se postupně stala spíše místem s vysokou koncentrací zábavních klubů bez větší kulturní nabídky. Jsou tam problémy s veřejným pořádkem, kriminalitou i vandalismem.