Berdych se rozehrál s Granollersem a je v osmifinále

Monte Carlo - Tomáš Berdych začal antukovou sezonu výhrou ve druhém kole turnaje série Masters v Monte Carlu. Čtvrtý nasazený hráč zdolal Španěla Marcela Granollerse 7:5, 6:4 a postoupil do osmifinále.

Berdych hrál první zápas po vyřazení ve čtvrtfinále v Miami koncem března. Pak se kvůli zraněnému ramenu omluvil ze čtvrtfinále Davisova poháru. V utkání s Granollersem, 35. hráčem světa, se Berdych dostával pomalu do tempa. Častěji chyboval a v obou setech musel dohánět ztrátu podání.

V prvním setu přišel o servis hned dvakrát a ve druhém jednou. Bojovností ale dokázal před zraky přítelkyně Ester i rodičů v hledišti vývoj otočit a zápas vyhrál za hodinu a čtyřicet minut.

O postup do čtvrtfinále bude sedmadvacetiletý Berdych hrát ve čtvrtek buď s Italem Fabiem Fogninim, nebo s dalším španělským antukářem Albertem Ramosem, který postoupil z kvalifikace a v prvním kole vyřadil Radka Štěpánka.

„Loni se mi na antuce dařilo a rád bych to zopakoval. Začínáme ale od nuly a budu se snažit o co nejlepší tenis,“ řekl Berdych před turnajem. Obhajuje na něm loňskou účast v semifinále, do kterého zde došel i v roce 2007. Na antuce se cítil dobře. „Netrvá mi tak dlouho se adaptovat, protože jsem od mala hrál na antuce. Mám za sebou i dobrou přípravu tady v Monte Carlu a cítím se dobře.“

Bez problémů zahájil turnaj Španěl Rafael Nadal. Útok na devátý titul v řadě začal ve 2. kole snadnou výhrou nad Australanem Marinkem Matosevicem 6:1 a 6:2. „Rafa se vrátil ve velkém stylu, je zase silný, ale to jsem čekal,“ řekl Berdych o Nadalovi, který se letos vrátil úspěšně na kurty po sedmiměsíční pauze zaviněné zraněním. „Bude těžké ho porazit a je to výzva pro nás pro všechny to dokázat,“ řekl Berdych, který se může s Nadalem v Monte Carlu potkat nejdříve ve finále.