Protipovodňová opatření konečně zajistí Štěpánovickým klidný spánek

Štěpánov nad Svratkou - Po deseti letech čekání se malá obec na hranicích Vysočiny a Jihomoravského kraje konečně dočkala vytoužených protipovodňových opatření. Říčka Hodonínka tu v roce 2002 způsobila katastrofální škody. Voda tehdy doslova smetla celou chatovou oblast. Lesy ČR nyní vyčistily koryto potoka a okolo říčky postavily příčné zábrany.

Přívalová vlna zničila v roce 2002 silnice, mosty i domy. Voda s sebou vzala také řadu chat z rekreační oblasti, přičemž jedna se následně vzpříčila v korytu říčky pod mostem a způsobila rozlití potoka do širokého okolí. Speciální protipovodňová opatření za 16 milionů korun mají nyní podobnému scénáři zabránit.

„Kdo to zažil, má obavy při každém zvednutí hladiny. Tento pocit navíc stoupá s věkem,“ tvdí starostka Štěpánova nad Svratkou Šárka Kunčíková (ODS). Říčka Hodonínka je pod pravidelným dohledem odborníků, kteří stav vody kontrolují. V obci pomáhá i záchytné jezírko, které by mělo fungovat jako polder. Zastavit velkou vodu mají také velké kameny, které pracovníci Lesů ČR zabetonovali do dna koryta jen několik kilometrů nad obcí Štěpánov. „Vytvořené retenční prostory zachytí splaveniny tak, aby se nedostaly v případě velké vody přímo do obce,“ vysvětluje princip záchytných opatření mluvčí Lesů ČR Zbyněk Boublík.

Blanka Poulová o protipovodňových opatřeních ve Štěpánově (zdroj: ČT24)

Povodně z roku 2002 způsobily škody za stovky milionů korun, přičemž následky velké vody byly v obci patrné ještě v roce 2005. Prioritou bylo opravit stržené mosty a silnice. Dnes už jsou opravené také tři desítky domů, které záplavy poškodily. Další lokalitou, kde čekají na protipovodňová opatření je nedaleká Olešnice. I tady plánují Lesy ČR upravit koryto Hodonínky.

Povodně ve Štěpánově nad Svratkou

Letní noc 15. července 2002 změnila život desítkám lidí v malé obci na okraji Vysočiny. Potůček s názvem Hodonínka, který je jinak klidnou říčkou, kde teče jen pár desítek centimetrů vody, se po silném dešti zvedl do třímetrové výše. V obci byl vyhlášen stav nebezpečí. Tato rychlá a nečekaná povodeň poškodila Štěpánov nad Svratkou nejvíce ze všech obcí na Vysočině.

Vydáno pod