Zoo Ostrava otevírá novou restauraci. Více komfortu pro návštěvníky má ekologický podtext

Ostrava – Ostravská zoologická zahrada otevřela nové návštěvnické centrum, které výrazně rozšíří služby pro návštěvníky zahrady mimo jiné ve stravování. Jeho součástí bude restaurace, která v zahradě chyběla. Lidé se mohli během prohlídky občerstvit a posilnit pouze u stánků.

„Vybudování návštěvnického centra stálo asi 55 milionů korun, výstavbu z velké části uhradily evropské dotace,“ uvedl ředitel zahrady Petr Čolas.

Návštěvnické centrum stojí na místě původní letní restaurace, která je uzavřená od roku 2005, je to nedaleko výběhu pand červených. Stavba umožní i rozšíření vzdělávacích programů pro děti i dospělé, a to nejen uvnitř centra, kde se nachází učebna, ale i v jeho bezprostředním okolí, kde je zastřešená venkovní učebna.

Návštěvnické centrum vzniklo jako nízkoenergetický objekt využívající některé technologie šetrné k životnímu prostředí. K vytápění slouží dřevěné peletky, k částečnému ohřevu vody solární energie.

Petr Čolas, ředitel ostravské zoo
Zdroj: ČT24

Restaurace dostala jméno po kriticky ohroženém zvířeti z jihovýchodní Asie, jmenuje se Soala. „Soala žije na pomezí Laosu a Vietnamu a je to zvláštní turovitý kopytník, který se nechová v žádné zoologické zahradě. Připomenutím existence tohoto zvláštního zvířete chceme upozornit na to, že ve stále se modernizujícím světě je divoká příroda čím dál více ohrožená,“ řekl vedoucí zoologického oddělení Jiří Novák.

Restaurace, která bude v provozu celoročně, má také venkovní terasu, z níž bude vidět do výběhu vzácných asijských kopytníků.

Vedení zahrady se rozhodlo využít nového Návštěvnického centra s restaurací k popularizaci problému jihovýchodní Asie, jejíž příroda patří k nejohroženějším na světě. Restaurace garantuje, že jídla tam budou připravovaná z českých surovin, bez přídavku glutamátu a dalších dochucovadel.