Unikátní mohyla Ivančena se bortí. Junák chystá velkou přestavbu

Malenovice - Skauti z celé republiky a další ctitelé kultovní mohyly Ivančena v Beskydech také z Polska a Slovenska vystoupili v sobotu na hřeben pod Lysou horou s kamenem v kapse nebo v batohu. Kámen přidali k asi třinácti tunám materiálu, který tam lidé spontánně nanosili za 67 let této tradice, jež přežila i komunismus a zákaz Junáka. Místo je památné od roku 1946, kdy tam několik skautů z Ostravy uctilo památku kamarádů popravených fašisty na svatého Jiří roku 1945. Mohyla už jednou v devadesátých letech prošla přestavbou. Teď se chystá další velká rekonstrukce, protože se bortí.

„Sype se to už několik let, celá zadní stěna ujíždí. Připravujeme generální zásah,“ potvrdil Kryštof Hyvnar, místopředseda Krajské rady Junáka Moravskoslezského kraje a člen pracovní skupiny, která má záchranu pietního místa na starosti.

Hyvnar řekl, že Junák, který je vlastníkem mohyly, vyhlásí na její rekonstrukci architektonickou soutěž. Rád by do technického řešení stavby, která je zcela specifická tím, že neustále roste, zapojil i studenty univerzit.

Ivančena
Zdroj: ČT24/http://foji.kek.cz/

„Našim přáním a cílem je, aby byla přestavba hotová nejpozději v dubnu 2016, kdy budeme slavit sedmdesáté výročí výstupů na Ivančenu,“ řekl Hyvnar. Míní, že bude nutné mohylu kámen po kameni rozebrat a pak zase složit dohromady, ovšem tak, aby vydržela další přísun kamení v následujících aspoň dvaceti letech. Problém je, že každý, kdo vystoupí na hřeben se svým kamenem, chce, aby ten jeho byl na viditelném místě. „Pokaždé to později trochu přeskládáme, ale nestačí to. Rozhodně nechceme lidem zakazovat, aby tam kameny nosili,“ řekl Hyvnar.

Na zvláštní hromadě jsou i cenné nerosty od výjimečných lidí z mnoha koutů světa, včetně kamínku z Měsíce od astronauta a skauta Neila Armstronga. S rozebráním mohyly si podle Hyvnara poradí skauti. „Zorganizujeme pod ní velký camp a účastníci ji ručně rozeberou,“ plánuje Hyvnar.

Zabezpečit mohylu nebude snadné technicky ani právně. Leží v Chráněné krajinné oblasti Beskydy, pozemky kolem patří z části obci Malenovice, která už pomohla při rekonstrukci v devadesátých letech, z části také Lesům České republiky.

Součástí letošního výstupu na Ivančenu byla sbírka na opravu kamenné stavby, která se stala kultovním místem a symbolem odporu proti nesvobodě.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)