Lázně investovaly a rozšířily své nabídky

Pojišťovny stále méně proplácí pobyty v lázních, úbytek klientů tak zaznamenaly lázeňská zařízení prakticky po celé republice. Situaci řeší každé lázně jinak – ať už zaměřením na speciální terapie, či například rozšířením nabídky služeb.

„Dříve k nám jezdili jen pacienti s onkologickými, respiračními a některými oběhovými chorobami. Kupříkladu u chorob oběhového ústrojí se výrazným způsobem rozšířila paleta nemocí, které se u nás léčí, a to například o ischemickou chorobu srdeční nebo stavy po srdečním infarktu," řekl náměstek ředitele lázní v Karlově Studánce Jan Vrabec.

V další nové skupině klientů jsou lidé s poruchami výměny látkové a žláz s vnitřní sekrecí, kam patří například pacienti s cukrovkou. „Další okruh, který se u nás nyní léčí, jsou nemoci nervové. Výrazným způsobem se rozšířilo léčebné pole v možnostech léčit nemoci pohybového ústrojí, prakticky se u nás léčí všechny takové nemoci kromě osteoporózy. Také se teď u nás léčí nemoci duševní a kožní nemoci jako atopický ekzém," řekl Vrabec.

Relaxace
Zdroj: ČT24

„V loňském roce jsme zahájili KlimTherapy, rehabilitační metodu, která i s využitím speciálního stabilizačního oblečku vyvinutého původně pro kosmonauty prokazatelně pomáhá při různých, i těžkých poškozeních mozku, například při dětské mozkové obrně, ale třeba i po úrazech," uvedl prokurista Sanatorií Klimkovice Jozef Dejčík. Metoda byla původně určena jen dětem, ale pro obrovský zájem ji Klimkovičtí rozšířili i pro dospělé pacienty a soustředí se na její další rozvoj.

Novinkou, kterou na letošní sezonu sanatoria chystají, bude program pro obézní děti. „Reagujeme tak na informace lékařů, že jde o stále častější a vážnější zdravotní problém," vysvětlil prokurista.

„Na začátku letošního roku jsme začali dělat jako první v Evropě takzvanou CI Therapy (nuceně navozenou terapii), určenou pro chronické pacienty po cévní mozkové příhodě, u nichž už žádné jiné rehabilitační postupy nepřinášejí zlepšení," uvedl Dejčík.

Lázním Darkov se otevřela možnost poskytovat nejen lázeňskou péči, ale i péči léčebně rehabilitační v odborném léčebném ústavu. „Jde o malou revoluci v lázeňství a velkou ve vnímání lidí. Lázně dnes nejsou zdaleka jen wellness centry, stále více se přibližují akutní medicíně," uvedl předseda představenstva Lázní Darkov Jaroslav Čánek.

Režim odborného léčebného ústavu znamená, že lázně musí mít vyšší počet odborného personálu a technického vybavení. Darkovské zařízení získalo od ministerstva zdravotnictví souhlas k tomuto statutu v roce 2011, ale až nyní se mu podařilo uzavřít smlouvy se všemi velkými pojišťovnami včetně Všeobecné zdravotní pojišťovny, která je pro zdravotníky klíčovou.

Lázně
Zdroj: ČT24

Novinky čekají na návštěvníky lázní i v Olomouckém kraji. Lázně investovaly miliony koruny do oprav lázeňských domů, modernizace technologií, vybavení pokojů, venkovních prostor či rozšíření nabídky služeb, aby kromě pacientů přilákaly do svých relaxačních zařízení také lidi z okolí.

„Hlavní letošní novinkou je, že naplno provozujeme lázeňský dům Janáček, konkrétně budovu balneoprovozu, kterou jsme za 65 milionů korun loni spravili,„ řekla ředitelka lázní v Teplicích nad Bečvou, Irena Vašicová. Od letošního roku se zaměří také na pacienty s onemocněním pohybového aparátu. „Na jedné straně se nám tedy rozšiřuje spektrum indikací a velmi úspěšně je začínáme léčit, zároveň jsme se ale také více otevřeli lidem a firmám z okolí. Veřejnost u nás může strávit volný čas například v novém bazénu, bowlingu či kavárně,“ podotkla Vašicová.

Priessnitzovy léčebné lázně v Jeseníku se chystají svou sezonu slavnostně otevřít 17. května, naplánovány jsou oslavy na celý víkend. Podle ředitele Romana Provazníka je už nyní ubytováno v lázních na 400 klientů, z celkové kapacity 700 míst.

Mezi největší novinky letošní sezony patří dokončení rozsáhlé přeměny dvou lázeňských domů Jubilejní vily a domu Mír, které vyhledávají především rodiny s dětmi. Oba objekty jsou kvůli rekonstrukci nyní uzavřené, investice se odhaduje na zhruba 40 milionů korun. Lázeňské domy budou po opravách nově propojeny, budou sloužit především rodinné rekreaci. „Domy by měly být otevřeny 1. července," řekl Provazník.

Ke stejnému datu chystají lázně dokončit také proměnu promenády, která zahrnuje rekonstrukci cest, laviček a obnovu zeleně. Její součástí bude i proměna louky před Priessnitzovým sanatoriem. „Louka je nyní rozkopaná, pracujeme na projektu výstavby parku částečně hrazeném z dotace EU. Půjde o nový park s veškerou výsadbou, který bude zaměřen na inhalaci léčivých rostlin pro alergiky, které tady léčíme,“ dodal Provazník.