Zlín znovu couvá od prodeje budovy bývalého soudu

Zlín - Zlín pravděpodobně ani napodruhé nekývne na prodej budovy bývalého okresního soudu. I když zájem projevili dva kupci, podle vedení města nenabízí za areál dost peněz. Magistrát tak raději prodej stejně jako vloni znovu odloží. Ve hře je i varianta, že příští rok půjde budova k zemi.

Letos o prodej projevili zájem dva kupci. Jeden z nich nabídl 11 milionů, tedy stejně jako jiný zájemce před rokem. Jeho nabídku radní shodili ze stolu okamžitě, prý je příliš nízká. Druhý investor sice nabídl o čtyři miliony více, ale chtěl k areálu přikoupit i okolní pozemky. Ty ovšem město prodávat nechce.

Nabídky obou zájemců ještě oficiálně musí posoudit majetková komise a schválit rada města, už teď ale zaznívají signály, že ani napodruhé k prodeji nedojde. „Prodat areál okamžitě i za nízkou cenu je zdánlivě výhodné jen krátkodobě. Není nutné zbavovat se městského majetku hned a za každou cenu,“ argumentoval náměstek zlínského primátora Aleš Dufek (nez. za STAN).

Hledání nového majitele bývalého okresního soudu trvá už více než rok. Vloni radní dokonce oznámili, že pokud budovu nejméně za 15 milionů neprodají, raději ji nechají zbourat. Město pro ni totiž nemá vhodné využití. „Vyčištěný areál má větší hodnotu. Za rok bychom ho znovu nabídli k prodeji jako lukrativní pozemek v centru,“ potvrdil Dufek.

Náměstek primátora Aleš Dufek o plánech s bývalým soudem (zdroj: ČT24)

Budova spadla Zlínu do klína

Úředníci se naposledy po chodbách procházeli v roce 2003, od té doby budovy zůstává nevyužitá. Okresní soud se ji tedy rozhodl prodat – zájem vedle Zlína projevila také hodonínská firma Delimax. Ta původně nabídku magistrátu přeplatila, kupní smlouvu ale zrušil zákon z počátku 90. let, který určil, že budova dávno nepatří soudu, ale městu. Ministerstvo spravedlnosti proto soudu doporučilo, aby se budovy vzdalo.