Volejbalisté Ostravy porazili Budějovice a sahají po titulu

Ostrava - Rozjetí volejbalisté Ostravy potřetí za sebou porazili úřadující mistry z Českých Budějovic a jedno vítězství je dělí od druhého českého titulu. Návrat na domácí extraligový trůn poprvé od „zlaté“ sezony 2005/06 mohou slavit v sobotu na jihu Čech. Dnešní čtvrtý zápas finálové série vyhráli svěřenci Zdeňka Šmejkala 3:1 na sety. Hrálo se také utkání o třetí místo - extraligový bronz získali liberečtí volejbalisté.

Lehkost, nasazení, preciznost a hlavně slovenský univerzál Michalovič - to jsou hlavní zbraně ostravských hráčů na cestě za titulem. Michalovič si ideálně rozumí s nahrávačem Haníkem, ale na vlně euforie se po vyřazení libereckého vítěze základní části v semifinále a také po výsledcích s Jihočechy vezou i jeho spoluhráči.

Naopak mistři ligy z posledních dvou let jsou v křeči, nevyhráli Český pohár a i k ligovému titulu mají po dnešku hodně daleko. Zatímco v pondělí ztroskotali nejvíce na přihrávce, dnes darovali soupeři spoustu bodů zkaženým servisem a měli problém zastavit jejich útok. Jen Michalovič jim dal opět 28 bodů.

Trenér úřadujících mistrů Jan Svoboda stále hledá nejlepší sestavu, dnes dal důvěru na rozdíl od pondělí Zapletalovi s Novotným. Na konci však Michalovič a spol. opět mohli předvést vítězný taneček. Jihočeši budou hrát o naději v sobotu doma, v bouřící ostravské hale se jim nevedlo. V pondělí prohráli 2:3.

První a druhý set dnes měly jasného režiséra, až pak se dostali trochu do pohody Jihočeši. Nacházeli skuliny v ostravské obraně a byť proměnili až čtvrtý setbol, vynutili si pokračování. Jenže ostravský válec se opět rozjel. Trpělivě uhrával míče a čekal na chyby soupeře, které přicházely.

Českobudějovičtí volejbalisté, kteří ovládli extraligu pětkrát za posledních šest let a mají jasně největší rozpočet v soutěži, si už nemohou dovolit zaváhat. Ostrava má hned dvě šance ukončit finále, pokud neuspěje v sobotu, v pondělí doma může složit reparát. Pro Michaloviče bude finále rozlučkou s českou ligou, neboť mu končí smlouva a klub ho pravděpodobně neudrží.

Ostrava - České Budějovice 3:1 (18, 16, -23, 19)

Rozhodčí: Renčín, Kovář. Čas: 102 min. Diváci: 900. Stav série: 3:1. 

Ostrava: Mauler 12, Wolff 5, Michalovič 28, Záhorský 13, Široký 14, Haník 3, libero Václavík - David. Trenér: Šmejkal.

Č. Budějovice: Pláteník 11, R. Mach 8, Novotný 13, Rojas 7, Sukuba 3, Zapletal 1, libero Michálek, Juračka - Fila 14, Habr, Sobotka 5. Trenér: Svoboda.

Volejbalisté Liberce přidali k poháru ligový bronz

Volejbalisté Dukly Liberec získali bronzové medaile v extralize a částečně si spravili náladu po nečekaném vyřazení v semifinále. Vítězové základní části a majitelé letošního Českého poháru totiž neuspěli v sérii s Ostravou a loňské finále nezopakovali. S Příbramí si ale poradili ve třech zápasech.

Po dvou pětisetových bitvách v Liberci dnes favoritům stačily na vítězství jen tři sady v příbramské hale. Domácí po loňském bronzu zůstali bez medaile.

O 3. místo - 3. zápas:

Příbram - Liberec 0:3 (-24, -19, -22) Nejvíce bodů: Anděl 11, Moník a Leikep po 9 - Hadrava 18, Staněk 10, Burrow 8. Konečný stav série: 0:3.