Koncepce bydlení v Ostravě nepřošla kvůli sociálním bytům

Ostrava - Vedle řešení krizové situace fotbalového Baníku dnes zastupitelé Ostravy stáhli z programu zasedání také bytovou koncepci města. Někteří starostové totiž odmítají, aby koncepce zahrnovala vyčlenění 850 bytů na projekt takzvané sociální inkluze, který má pomáhat sociálně slabým lidem odrazit ode dna.

„Nemůžu být spokojený s tím, že do koncepce bydlení je zahrnuta inkluze, která v ní nikdy nebyla. Náš obvod se do sociální inkluze nezapojil, protože máme díky 26 ubytovnám a hotelovým domům problémů více než dost. Ndovedu si představit, že k nám budeme stěhovat ještě desítky a možná stovky sociálně vyloučených lidí,“ uvedl starosta městské části Jih Karel Sibinský. Dodal, že obvod už nyní bojuje s rostoucí kriminalitou.

Sociální inkluze spočívá v tom, že pokud k začlenění vybrané rodiny splňují určité podmínky, dostanou mimo jiné lepší bydlení. Sibinský míní, že projekt by neměl být součástí bytové koncepce, ale měl by fungovat samostatně.

„Nebráníme se pomoci rodinám, které žijí spořádaně a posílají děti do školy, avšak považuji za svou povinnost starat se především o lidi, kteří chodí do práce a dostanou se přechodně do problémů,“ zdůraznil Sibinský.

Náměstek primátora Jiří Hrabina prohlásil, že obavy starostů chápe. „Dohodli jsme se tedy, že se znovu sejdeme. Chci starosty ubezpečit, že jim nevznikne povinnost zúčastnit se sociální inkluze v nějakém daném počtu bytů,“ řekl Hrabina.

Dodal, že je připraven tento bod z koncepce bydlení úplně vypustit, snížit počet sociálních bytů, anebo ji upravit tak, aby městské obvody neměly povinnost se programu inkluze účastnit. I když bytová koncepce Ostravy není dokončená, platí, že město si ponechá více než jedenáct tisíc bytů, které nebudou určeny k prodeji.

Koncepce bydlení vzniká v Ostravě více než dva roky. Město chce vyčlenit na území Ostravy více než jedenáct tisíc bytů, které nebudou určeny k prodeji. Zhruba šest tisíc bytů by mělo zůstat zachováno pro běžné nájemní bydlení, další čtyři a půl tisíce měly sloužit jako nízkonákladové bydlení. A 850 bytů chtělo vedení města vyčlenit pro sociálně slabé lidi, kteří dostanou za určitých podmínek šanci vrátit se do společnosti.

Vydáno pod