Nejmodernější lanovka na dřevo se poprvé představila v lesích okolo Křtin

Habrůvka – Speciální lesní lanovka dokáže svážet několik tun važící kmeny i z míst, kam by se jiná technika nedostala. Výzkumníci ze Školního lesního podniku Křtiny na Blanensku jsou jediní v republice, kteří tyto důmyslné systémy navrhují. Kromě tuzemských lesů jejich stroje slouží třeba i v Kolumbii.

Postavit lesní lanovku dokáží zkušení lesníci v libovolném terénu jen za pár hodin. Na jedné straně vztyčí osmimetrovou věž s motorem a na druhé upevní lana k okolo stojícím stromům. Pak už si můžou přímo prostředkem lesa posílat třítunové klády, rychlostí téměř dvacet kilometrů v hodině na vzdálenost několika set metrů. „Lesníci je potřebují hlavně v místech, kam se nedostane kolová vozová technika, tam jsou lesní lanovky nenahraditelné,“ vysvětlil vedoucí výzkumník Školního lesního podniku Křtiny Lubomír Novák. Bažiny, prudké svahy nebo husté porosty nejsou pro tato zařízení žádným problémem.

Hovoří zástupce ředitele ŠLP Křtiny Pavel Mauer (zdroj: ČT24)

Za zdánlivě jednoduchým principem stahování dřeva z lesa jsou léta vývoje. První lesní lanovku ve Křtinách navrhli před téměř dvaceti lety. Dnes umožňují kácet a rychle stahovat jednotlivé kmeny z lesa. Lesníci můžou vytipovat jen jednotlivé kmeny, které pokácí, nemusí tak vytvářet paseky. „Koresponduje to s moderními trendy v lesnictví, protože chceme zajišťovat obnovu lesů přirozenou cestou, tedy z nárostů náletu, a chceme minimalizovat výsadbu nových stromů. K tomu nám lesní lanovky pomáhají,“ prozradil zástupce ředitele Školního lesního podniku Křtiny Pavel Mauer.

Fungování lanovky popisuje vedoucí výzkumu Lubomír Novák (zdroj: ČT24)

Na vývoji nových lesnických strojů se ve Školním lesním podniku Křtiny podílejí také studenti Mendelovy univerzity, kteří si v rámci praktických předmětů zkouší i práci s lesními lanovkami.

Vydáno pod