Sehnat brigádu už není tak jednoduché, studentům konkurují nezaměstnaní

Praha - S blížícím se létem nastává období hledání brigád. Podle pracovních agentur se už ale dnes neshání brigády v několikaměsíčním předstihu, jako tomu bylo dříve. Teď prý dostávají objednávky z firem jen pár dní dopředu. Navíc podle personalistů se už nestačí spoléhat jen na agentury. Studenti musí práci hledat i po vlastní ose a často narážejí třeba na velký počet nezaměstnaných, se kterými o sezonní přivýdělek soupeří.

V 80. letech vévodil pomyslnému žebříčku sezonních přivýdělků sběr chmelu, od roku 2001 pak obchodní řetězce a v roce 2009 přišel další výrazný zlom - vzešla velká poptávka z výrobního sektoru. Agentury zaměřující se na zprostředkování brigád tak nejčastěji nabízí výrobu a manuální práce. Na druhé místo propadly práce v obchodních řetězcích a až za nimi je úklid, stěhování, stavby a administrativa.

Jenže míst je málo, zájemců moc. Studentům totiž konkurují i nezaměstnaní, kteří jsou podle agentur flexibilnější. „To je poměrně nová situace, kdy ještě před pár lety byla letní brigáda synonymem pro studenty. Teď je situace úplně jiná. Jsou měsíce, kdy i polovina lidí je z řad nezaměstnaných,“ říká ředitel agentury Martin Plášil. Zatímco dřív devět z deseti brigádníků byli studenti.

Podle personalistů rozhodně nestačí spoléhat na agenturu a je dobré hledat si sezonní práci i vlastním úsilím. Navíc i agentura si za zprostředkování vezme z hodinové sazby část výdělku, ještě víc než agentura si vezme stát. Pracující pak mnohdy dostane i méně než polovinu hrubé hodinové sazby.

Čistý příjem brigádníka po odečtení odvodů státu a agenturní provize
Zdroj: ČT24

Nejvíce nabídek je v Praze

Vůbec nejatraktivnější jsou pro studenty inventury a prezentace produktů, které jsou také nejlépe placené. Na stavbě a ve výrobě dostanou brigádníci mezi 60 a 80 korunami. Nejméně dostanou ti, kteří doplňují zboží v supermarketu.

Každoročně bývá nejvíce pracovních nabídek v Praze. S odstupem následuje hlavní město Jihomoravský kraj. Vůbec nejmenší nabídka krátkodobých přivýdělků je pak na Vysočině, ve Zlínském a Karlovarském kraji.

Zaměstnávání mladých lidí má i svá omezení. Například firmy mohou zaměstnat pouze brigádníka staršího 15 let s dokončenou základní školní docházkou. Mladistvý nesmí až do 18 let pracovat více než 8 hodin denně, a tedy 40 hodin týdně. Zaměstnavatel mu také nesmí nařídit práci přesčas nebo noční směny.

Reportáž Barbory Žítkové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod