Ostrava dotáhla překvapivou jízdu za titulem v tie-breaku

Ostrava - Ostravští volejbalisté počtvrté zdolali favorizované České Budějovice a vystřídali je na trůnu pro nejlepší tým extraligy. Šestý zápas finálové série vyhráli Ostravští v domácí hale po pětisetovém dramatu 3:2. Až pátý celek po základní části soutěže slaví titul po sedmi letech.

Ostravské kouzlo domácího prostředí vydrželo fungovat až do úplného konce play-off. Favorizovaný Jihostroj nenašel recept na soupeře ani v třetím venkovním duelu a od první sady zaostával. Kouč Svoboda si první oddechový čas bral už za stavu 1:4, ale jeho tým v pekle beznadějně zaplněné haly nemohl zachytit správný rytmus.

Nezabíraly rošády v sestavě, Jihočeši prokládali výborné momenty triviálními chybami, zatímco domácí kompaktním výkonem s bomberem Michalovičem od stavu 5:4 souvisle navyšovali náskok. Zdálo se, že za stavu 10:17 hosté zvedají hlavu, ale slovenský univerzál jim bral naději důležitými body.

Michalovič ve druhém setu přivedl svůj výkon skoro k dokonalosti. Obhájci titulu se v úvodu nadechli ke šňůře, ale tříbodový náskok jim znovu nebyl nic platný. Šestka domácích bojovníků se doslova překonávala, v závěru sady otočila skóre 17:18 čtyřmi míči za sebou a třetí setbol symbolicky zužitkoval Michalovič. Ten měl v druhém setu skvostnou bilanci - z třinácti přihrávek zaznamenal jedenáct bodů.

Napínavá koncovka utkání Ostrava - Č. Budějovice (zdroj: ČT24)

Když už měli domácí titul na dohled, rozehrál se jeden z ostřílených jihočeských veteránů Pláteník a karta se obrátila. Hosté hlavně jeho zásluhou ovládli koncovku třetí sady a ve čtvrté diktovali vývoj skóre perfektním útokem. K Pláteníkovi se přidal Kriško, skóre z 10:11 otočili na 16:11 a výkon rostl před očima.

Do zkrácené hry lépe vkročili domácí, jenže za stavu 3:1 na síti doslova vyrostla neprůstřelná zeď proti Michalovičovi a Jihostroj vyhrál pět výměn v řadě. Když byli hosté ve vedení 13:9 a měli na dosah rozhodující zápas v domácím prostředí, Ostrava při Wolffově servisu srovnala. Pláteník po předchozích zaváháních ještě odvrátil tři domácí mečboly, hosté sami jeden propásli, ale dva rozhodující míče zablokoval nejmenší muž na palubovce Haník a odstartoval mistrovské oslavy i tradiční taneček.

Finále play_off volejbalové extraligy mužů - 6. zápas:

VK Ostrava - Jihostroj České Budějovice 3:2 (22, 23, -22, -20, 17)

Rozhodčí: Labašta, Hudík. Čas: 132 min. Diváci: 1000. Konečný stav série: 4:2. Sestavy:

Ostrava: Mauler, Wolff, Michalovič, Záhorský, Široký, Haník, libero Václavík - Rodek, David. Trenér: Šmejkal.

České Budějovice: R. Mach, Kriško, Rojas, Sukuba, Habr, Pláteník, libero Michálek, Juračka - Zapletal, Fila. Trenér: Svoboda.

Konečné pořadí extraligy 2012/13: 1. Ostrava, 2. České Budějovice, 3. Liberec, 4. Příbram, 5. Zlín, 6. ČZU Praha, 7. Brno, 8. Benátky n.J., 9. Havířov, 10. Odolena Voda, 11. Staré Město, 12. Ústí n.L. (Ústí se udrželo v baráži s EGE České Budějovice).