Začal Šavrdovský květen. Připomene spisovatele a vězně svědomí

Ostrava - Pietním aktem u hrobu spisovatele, novináře, disidenta a vězně svědomí Jaromíra Šavrdy začal v Ostravě Šavrdovský týden. V tento den uplynulo přesně 25 let od smrti tohoto bojovníka proti komunismu, který se jeho pádu i následkem opakovaného věznění nedožil. Antikvariát a klub Fiducia uspořádal společně s dalšími institucemi speciální festival. Besedami, filmy, literárními čteními a dalšími akcemi připomeneme osobnost a dílo Jaromíra Šavrdy a jeho ženy Dolores, která už je také po smrti.

„Pokračovat budeme 8. května v Hudebním bazaru v Nádražní ulici „poslechovkou“ věnovanou manželům Šavrdovým,“ informovala hlavní organizátorka festivalu, majitelka klubu Fiducia Ilona Rozehnalová.

Filmový klub Studio Karel v kavárně Stará Aréna promítne během května dva dokumenty - film Sám voják v poli - Jaromír Šavrda natočil v cyklu Neznámí Hrdinové Jiří Fiedor, dokumentem Přechodné adresy Jaromíra Šavrdy na festivalu představí režisérka Petra Všelichová.

  • Jaromír Šavrda zdroj: ČT Ostrava
  • Jaromír Šavrda se narodil 25. května 1944, zemřel v nedožitých 55 letech 2. května 1988. Vystudoval Filozofickou fakultu na Karlově univerzitě v Praze, později i Fakultu právnickou. Pracoval jako knihovník, učitel, novinář, dělník. Poprvé byl za aktivní působení v samizdatu odsouzen na konci sedmdesátých let, podruhé v roce 1983. zdroj: ČT Ostrava

19. května povede publicista a básník Ivan Motýl Šavrdovskou literární vycházku. Procházka začne v ulici Dr. Šavrdy na sídlišti Dubina a skončí opět u spisovatelova hrobu v Hrabové. Antikvariát a klub Fiducia připravil na 21. května literární čtení z textů Jaromíra Šavrdy. Číst budou herci Norbert Lichý, Jan Fišar, Josef Kaluža, Tereza Vilišová a další.

Klub Atlantik se k Šavrdovskému květnu připojí představením hry Josefa Topola Kočka na kolejích, kterou nastudoval divadelní spolek TRIARIUS. Večer bude pokračovat projekcí filmu Libri Prohibiti Jaromíra Šavrdy z cyklu Sami proti zlu. Dokument vyrobilo občanské sdružení PANT, které je autorem projektu Moderní dějiny. Jaromír Šavrda založil vlastní samizdatovou edici Libri Prohibiti v roce 1972. Na počest jeho edice se jmenuje pražská knihovna, která shromažďuje nejen československou, ale také polskou, ruskou či ukrajinskou samizdatovou a exilovou literaturu.

Archiv města Ostrava připraví na 25. května speciální prohlídky pozůstalosti Jaromíra Šavrdy, která obsahuje mimo jiné motáky z vězení, rukopisy, samizdatové tisky.

A Divadlo Petra Bezruče odehraje představení podle románu Georga Orwella 1984, po kterém zástupci ostravské pobočky Amnesty International představí Jaromíra Šavrdu jako vězně svědomí, kterým byl vyhlášen v roce 1980.

Speciální Šavrdovský večer připraví i Knihovna Václava Havla v Praze. Zesnulý prezident opakovaně připomínal památku signatáře Charty 77 Jaromíra Šavrdy. Když byl poprvé na prezidentské návštěvě v Ostravě, nejprve ze všeho se šel poklonit k jeho hrobu. Šavrdovský květen skončí v Galerii Rubrum v Ostravě-Přívoze speciálním programem Ivana Motýla.