Policisté a hasiči pátrají po vodácích, kteří se nevrátili z vyjížďky

Petrov -  Již déle než den pátrají policisté na Hodonínsku po dvou mužích a šestileté holčičce. Ti se vydali ve středu na výlet člunem po řece Moravě. Poté se už neohlásili. Policisté mezitím našli opuštěný člun, který však zatím nechtějí s případem přímo spojovat. Mezi další nálezy ale patří i dětská vesta.

Pro dnešek již kvůli vyčerpání záchranáři prohledávání koryta řeky ukončili. Pokračovat ale budou zítra. „Hledat budeme dokud těla nenajdeme,“ prohlásil policejní potapěč Miroslav Malý.

Hledat přitom policisté začali již ve středu. „Zjišťujeme, zda neutonuli. Možná si jen udělali někde přestávku. Pokud je tomu tak, měli by co nejdříve kontaktovat své blízké, nebo o sobě dát vědět policii,“ uvedl k charakteru pátrání policejní mluvčí Petr Zámečník.

Šestiletá holčička se společně se svým tátou a jeho kamarádem vydala na prvomájový výlet. Trojice měla v plánu sjet řeku Moravu ze Strážnice do zhruba deset kilometrů vzdáleného Rohatce. Tok je v tomto úseku tvořený meandry a je tedy spíše klidný, bez nebezpečných splavů. Otec i dcera, která měla brzy nastoupit do školy, pochází z nedaleké obce Petrov, jejich kamarád pak z blízkých Sudoměřic. Řeku Moravu by tedy měli velmi dobře znát. Otec holčičky je navíc zkušený rybář.

Komentář Petra Zámečníka z hodonínské policie (zdroj: ČT24)

Když do smluveného cíle trojice nedoplula, jejich příbuzní se obrátili na policii, která okamžitě vyhlásila pátrání a zapojila do něj i hasiče. V jednu hodinu v noci muselo být hledání přerušeno. „Ráno jsme začali s novými silami. Opět nám pomáhají hasiči. Břehy pročesávají pěší hlídky,“ doplnil mluvčí.

Od 11 hodin pročesávali vodu i policejní potapěči. I ti ale narážejí na limity dané nejasnou situací a záludností řeky Moravy. „Terén je nebezpečný. Neodvážili jsme se v některých místech pod hladinu,  protože je tam zúžený silný proud a plno naplavenin,“ popsal komplikace policejní potapěč Malý.

Vodohospodáři se snažili snížit hladinu a průtok řeky Moravy, aby se hasičům a policistům ve vodě lépe hledalo. Na pomoc trojici potapěčů, kteří tok pročesávají pomocí GPS navigace a sonaru, se chystají i potapěčské posily až z Frýdku-Místku. Na hladině pak pátrala pětice člunů.

Téma pátrání v UvR (zdroj: ČT24)

Do centra zájmu se dostává lokalita, kde policisté objevili převrácenou loďku. Zda se ale jedná o tu, která patřila vodákům, naní zatím jisté. Ačkoliv policisté stále pracují s variantou, že trojice svou loďku dobrovolně opustila, počítají i s možností, že došlo k jejímu převrácení. Jednou z variant je, že loďka narazila na kmen stromu, který mohl zůstat skrytý pod vodní hladinou.

Podle potapěče Malého je voda v tomto stavu nebezpečná i pro profesionála. Pokud by se v ní převrátil člověk bez vesty, kvůli silnému proudu a nánosům kmenů pod vodou by měli podle Malého hodně složitou situaci s vlastní záchranou.

„Zvažovali jsme nasazení vrtulníku, ale vzhledem k povětrnostním podmínkám a husté vegetaci na obou březích jsme nakonec zvolili propátrání místa pomocí člunů,“ dodal Zámečník. Hledání zmizelé trojice navíc komplikuje fakt, že mobilní telefony, které měli u sebe, jsou nedostupné.

Podle starostky obce Petrov Evy Mlýnkové (nez.) je sice tento úsek relativně klidný, ale řeka Morava je obecně spíše zrádná a těžko odhadnutelná. Už dva místní obyvatelé v ní utonuli.