Protože nám víno chutná, je někdy obtížné udržet míru

Ostrava - Martin Křístek je kardiolog a zároveň znalec a propagátor vín - zakladatel mezinárodní soutěže Cuvée konané v Ostravě, vedoucí spolku vinařů K.A.H.A.N., velvyslanec vín Sherry v České republice. V ostravském předpůlnočním studiu hovořil o nejnovějších výzkumech pozitivního vlivu vína na lidský organismus i kardiovaskulární choroby, především však o víně a jeho degustaci. „Na prvním místě se hodnotí vzhled, to je barva a čirost vína, na druhém místě intenzita, kvalita a harmonie vůně. A pak se hodnotí chuť a takzvaná dochuť, která často rozhoduje, jestli vůbec máme chuť se znovu napít nebo ne,“ vysvětloval Martin Křístek. Jako kardiolog zdůraznil, že u jakkoliv lahodného vína je nutná míra „Každý lék je jed, závisí jenom na dávce. U vína to platí dvojnásob. Protože nám chutná, může být někdy obtížné udržet doporučenou denní dávku - dvě až tři deci u ženy, tři až čtyři deci u mužů,“ řekl Křístek.

Před půlnocí (zdroj: ČT24)