Ultimátum vypršelo, ale lidé z Přednádraží zůstávají

Ostrava – Lidé z ostravského ghetta Přednádraží neuposlechli výzvy majitele domu a zůstavají na místě. Ten je vyzval, aby se do dnešní páté hodiny vystěhovali, jinak se prý obrátí na policii, což učinil. Hlídka policie a městských strážníků sice dorazila, situaci ale jen zkontrolovali a pak odjeli.

Lidé z domu číslo 8 dobrovolně odejít nechtějí. Jedna ostravská ubytovna jim nabídla azyl, ale tam se jim také nechce - rádi by bydleli v bytech. Výjimkou je mladý pár, který je v očekávání potomka. Dvojici pomohlo najít jiné bydlení občanské sdružení Vzájemné soužití. 

Obyvatelé bytů přitom v dubnu podepsali s majitelem domu Oldřichem Roztočilem nové nájemní smlouvy. Roztočil tvrdí, že v případě vystěhování je městský obvod povinen lidem zajistit ubytování nebo přístřeší. „V okamžiku, kdy s nimi podepsal majitel nové nájemní smlouvy, je naopak přímo on jako vlastník domu povinen zajistit lidem náhradní přístřeší, a to na dobu, kdy s nimi podepsal nájemní smlouvu,“ tvrdí ale mluvčí městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz Jana Pondělíčková. Podle ní se lidé v Přednádraží zdržují na vlastní nebezpečí. 

Majitel domů Oldřich Roztočil:

„Mně je jich strašně líto po tom, co museli vytrpět, co se úřad chová tak, jak se chová. Ale prostě musí odejít, ať já nejdu do vězení.“

„Byl jsem učinit trestní oznámení na to, aby obyvatelé Přednádraží opustili budova, protože se tam nesmí zdržovat. S policií jsme se domluvili tak, že potřebují dodat nějaké podklady, které jim dodám po víkendu - ať už to jsou dnes neplatné nájemní smlouvy nebo rozhodnutí stavebního úřadu o tom, že se v domech nesmí nikdo zdržovat. Policie je posléze vyhodnotí a pak rozhodne, jakým způsobem bude dál postupovat.“

Městský obvod, který před necelým rokem přikázal Přednádraží vyklidit, domy stále považuje za životu nebezpečné. Patnáct vytrvalých v Přednádraží vydrželo přes zimu bez elektřiny, bez topení a s jedním funkčním vodovodem na celý dům. 

Roztočil své rozhodnutí o vystěhování zdůvodnil tím, že se nemůže dohodnout se stavebním úřadem na tom, aby dům přestal být na katastru veden jako takzvaná jiná stavba, ale jako bytový dům. „Dneska jsem v dobré vůli navštívil stavební úřad, kde jsem chtěl v první fázi řešit záležitosti kolem toho, proč jsou ty domy zapsány jako jiná stavba, a tohle stanovisko změnit,“ řekl Roztočil. Dodal, že úřad však po něm pro změnu v katastru požaduje kompletní dokumentaci k obydlenému domu, kterou však nemá k dispozici a její vypracování by stálo několik desítek tisíc korun. Podle Roztočila je však má mít v evidenci i stavební úřad. „Trváme na tom, že jde o povinnost majitele. Pokud potřebnou dokumentaci nemá k dispozici, má si ji dát zpracovat,“ uvedla mluvčí Pondělíčková.

Roztočilovi také hrozí pokuta 200 tisíc korun od stavebního úřadu, který ho na začátku dubna vyzval, aby do 90 dnů opravil kanalizační přípojky. Navíc je stále ještě platné i rozhodnutí o vyklizení domu z minulého roku. 

Kumar Vishwanathan, který lidem v místě pomáhá, dnes řekl, že lidé jsou v šoku a hodně zklamaní. Dodal, že jediná cesta je nyní požádat soud, aby prozkoumal rozhodnutí stavebního úřadu o vystěhování lidí z loňského srpna. „Stále máme za to, že dům číslo osm není tak nebezpečný, aby se z něj lidé museli stěhovat,“  řekl Vishwanathan. Podle něj v místě nyní žije asi 35 lidí. Dům se s pomocí různých darů pomalu opravuje. Má nové okapy, opravenou střechu a novou část elektrických rozvodů. Vodu i elektřinu by mohl znovu mít v půlce května. Nyní je obsazeno 11 bytů ze 14, přičemž 13 z nich je podle Roztočila obyvatelných. 

Vydáno pod