Ondřej Sokol natáčí v Šumperku celovečerní debut

Šumperk – Dva kamarádi z dětství se scházejí v rodném městě, aby se pokusili po mnoha letech objasnit tajemnou smrt matky jednoho z nich. To je výchozí situace filmu s názvem Krásno, který začal natáčet v Šumperku jako svůj celovečerní debut režisér Ondřej Sokol. Spoluscenáristou snímku je další šumperský rodák – Martin Finger. Premiéra snímku v kinech je plánována na 30. ledna.

Natáčení odstartovala scéna v ponurém prostředí šumperského krematoria. Karel Roden coby pohřebák v ní se svým kolegou připravují nebožtíka na smuteční obřad. Ve filmu prý nebude o podobně bizarní, komické, ale i napínavé a zamotané situace nouze. „I když nejde o události veselé, bude se jednat o komedii, navíc hodně černou,“ tvrdí Ondřej Sokol. „Těžko vysvětlujeme, proč o takhle vážném tématu točíme černou komedii. Scéna, kterou jsme právě dělali, byla nesmírně vtipná, ovšem obsahovala spoustu absurdních a směšných situací. Lidi to mohou pochopit a uvěřit tomu, až to uvidí na plátně.“

Film má částečně autobiografické prvky. Dva kamarádi Michal a Adam se do města vracejí po dvaceti letech. Michalova matka je několik let mrtvá, jeho otec umírá v den jejich íjezdu. Oba chtějí zjistit, jak to se smrtí matky bylo, chtějí vypátrat jejího vraha. 

Natáčení nového filmu Krásno (zdroj: ČT24)

Vedle Karla Rodena, Ondřeje Sokola a Martina Fingera se ve filmu objeví například Jana Krausová, David Matásek, Jaroslav Plesl, Michal Pavlata, Hana Maciuchová, Ivan Vyskočil a Jan Kačer. Ve filmu si zahrají i dvě stovky mladých lidí, které filmaři vybrali na konkurzu. Zhruba osmdesát procent záběrů vznikne během května v Šumperku a okolí, v červnu se bude natáčet v Praze. 

„Na vznik snímku mohou přispět sami diváci. Po získání základní částky od koproducentů, mezi nimiž je i Česká televize, hodláme zbytek získat takzvaným crofdfundingem, běžným v zahraničí,“ vysvětluje producent Vojtěch Frič. „V podstatě jde o prodej upomínkových předmětů vztahujících se k filmu, jako jsou hrnky, trička, plakáty, pohlednice, tašky či placky.“ Ve hře jsou i netradiční zážitkové možnosti jako večeře s autory filmu, drobná role či účast v komparzu.

Vydáno pod