Pátrání po zmizelých vodácích pokračuje. Vše záleží na počasí

Strážnice - Už od středy pátrají policisté a hasiči po trojici zmizelých vodáků, kteří se nevrátili z prvomájového výletu. Policisté již v minulosti potvrdili, že převrácená loďka, kterou nalezli v lokalitě Osypané břehy, patřila jim. Pátrací tým už šestým dnem prohledává řeku mezi Rohatcem a Strážnicí, kde policisté hledají těla šestileté holčičky, jejího otce a rodinného přítele, kteří se minulý týden vydali na společnou plavbu.

Vinou nepříznivého počasí dnes hasiči pátrají pouze z jednoho třímístného člunu na hladině řeky. Kvůli silnému proudu se nemohou ponořit ani profesionální potapěči, ti čekají, až průtok řeky klesne pod šedesát kubíků vody za sekundu. Aktuálně tudy ale proteče pětaosmdesát kubických metrů vody za vteřinu. Dvoučlenná policejní hlídka pátrá také ze břehu v bezprostřední blízkosti Rohatce. Úspěch celé akce záleží na počasí. Pokud se bude zlepšovat, mohou vyšetřovatelé již zítra nasadit do pátrací akce opět větší počet lidí a začnou pátrat z osmimístného člunu.

Policisté začali s prohledáváním břehů už ve středu večer. O den později našli muži zákona nejen opuštěný vodácký člun, ale také dětskou záchrannou vestu a prázdnou brašnu od fotoaparátu. Mobilní telefony vodáků jsou už od středy nedostupné, svým rodinám se neozvali. Pátrací tým od pátku počítá pouze s variantou utonutí. Vyšetřovatelé ale musí najít těla obětí.

Holčička a její otec, kterého lidé popisují coby zkušeného rybáře, pocházejí z nedaleké obce Petrov, jejich kamarád pak ze Sudoměřic. Obě vesnice leží v blízkosti řeky Moravy, kterou místní označují za zrádnou a nevypočitatelnou. Ačkoliv je hladina v této lokalitě klidná, už dva obyvatelé Petrova v minulosti v Moravě utonuli.

Dosavadní pátrání komplikovalo deštivé počasí, které zvedlo hladinu řeky o půl metru. Přestože vodohospodáři v této části Moravy snížili jak průtok vody, tak i její hladinu, nepříznivé počasí práci pátrácího týmu ztěžovalo. Do akce byli dříve nasazeni i potapěči nebo vrtulník s termokamerou.

Vydáno pod