Exekutoři jsou stále častěji fyzicky napadáni dlužníky

Přerov – Ze statistik Exekutorského úřadu Přerov vyplývá, že exekutoři jsou při zabavování majetku dlužníků často terčem fyzických útoků. Nejčastěji na ně dlužníci útočí pěstmi či zbraněmi, nebo na ně poštvávají psy.

V průzkumu, který Exekutorský úřad Přerov realizoval, odpovídalo šest desítek exekutorů.  Ti při výkonu své profese odhalili několik pěstíren konopí a případů týrání dítěte, které nahlásili policii.

„Terčem verbálních útoků ze strany dlužníka se při zabavování majetku stal každý oslovený vykonavatel exekuce a fyzickému napadení čelilo 98 procent exekutorů spadajících pod přerovský úřad,“ řekl Tomáš Vrána z přerovského úřadu.

„Výsledky průzkumu nás nemile překvapily. Kromě jiného z nich vyplývá takřka patnáctiprocentní šance útoku ze strany povinného," podotkl Vrána. Několik exekutorů bylo po útoku převezeno do nemocnice, přičemž nejdelší pobyt ve zdravotnickém zařízení trval tři měsíce.

Exekuce
Zdroj: ČT24

Exekutorská komora ČR ale situaci nehodnotí tak negativně, jak naznačuje průzkum.

„Z hodnot, které máme k dispozici, nevyplývá, že by k napadení exekutorských vykonavatelů docházelo v tak vysoké míře," řekla mluvčí Exekutorské komory ČR Petra Báčová. Situaci letos podle Báčové zklidnila novela zákona, která nastavila jasná pravidla pro natáčení průběhu soupisu movitých věcí

„V mnoha případech působí pořizování záznamu preventivně. Když agresor vidí, že vykonavatel situaci nahrává, zpravidla se zdrží dalšího nepřiměřeného chování,“ uvedl prezident Exekutorské komory ČR Jiří Prošek.

Například letos v únoru policisté museli kvůli výhrůžkám střežit exekutorský úřad v Jeseníku. Policejní manévry vyvolal telefonát muže, který tamním pracovníkům vyhrožoval, že je postřílí. Telefonátu předcházely výhružné e-maily. Policie muže dopadla, nikomu se nic nestalo. Podobné případy vyhrožování či napadení exekutorů vyšetřovali policisté v regionu již dříve. Loni soudního exekutora kopal do hlavy třiatřicetiletý muž ve Velkých Losinách na Šumpersku. Zaútočil na něj poté, co muž začal zajišťovat k exekuci jeho vozidlo. Napadený muž i jeho kolega, který byl zasažen pepřovým sprejem, skončili v nemocnici.

Exekutoři
Zdroj: ČT24

Exekutoři při výkonu své profese podle Vrány často odhalí trestnou činnost. Ze statistik úřadu v Přerově vyplývá, že ve více než polovině těchto případů soudní vykonavatelé u dlužníků narazili na pěstírnu konopí, ve třetině zjistili týrání zvířat. Exekutoři policii nahlásili několik případů týrání dětí, domácího násilí či nelegální výroby alkoholu.

Exekutorský úřad Přerov, který patří mezi tři největší tuzemské instituce zaměřené na exekuce, zahájil činnost v roce 2001 a nyní zaměstnává 196 lidí. Exekucí v Česku loni ubylo. Soudy jich nařídily 820.420, což je meziročně o 13 procent méně. Letos exekutoři očekávají další pokles, a to i v souvislosti s legislativními změnami.

Vydáno pod