Berdych narazí v madridském semifinále na Wawrinku

Madrid – Soupeřem českého tenisty Tomáše Berdycha v semifinále madridského turnaje bude Stanislas Wawrinka. Švýcar ve čtvrtfinále porazil sedmého nasazeného Jo-Wilfrieda Tsongu po setech 6:2, 6:7 a 6:4. Vítěz tohoto utkání narazí ve finále na Rafaela Nadala, který zvládl úvodní semifinále, v němž porazil Pabla Andújara hladce 6:0 a 6:4.

Berdych má s Wawrinkou před jedenáctým vzájemným duelem vyrovnanou bilanci 5:5, na antuce s ním ale zatím dvakrát prohrál. Letos už se utkali v Davisově poháru, kde český tenista zvítězil ve čtyřech setech.

Patnáctý nasazený Wawrinka se z vítězství ve čtvrtfinále radoval až po půl druhé ráno. Zápas mohl ukončit už ve druhém setu, ale v tie-breaku neproměnil tři mečboly, a tak se dočkal až po dalších čtyřiceti minutách. Rozhodující sadu rozhodl jediný brejk, Wawrinka pak proměnil celkově čtvrtý mečbol.

Prvním finalistou se stal Španěl Rafael Nadal po výhře 6:0 a 6:4 nad krajanem Pablem Andújarem. Pátý hráč světa si o titul zahraje i na sedmém turnaji v sezoně. Dvojnásobný šampion z Madridu má zatím letos na kontě čtyři triumfy.

V ženské dvouhře udržela naději na obhajobu Serena Williamsová, jež si v semifinále poradila s Italkou Sarou Erraniovou 7:5 a 6:2. Americká světová jednička si ve finále zahraje s Ruskou Mariou Šarapovovou, která vyřadila Anu Ivanovičovou ze Srbska 6:4 a 6:3.

V nedělním duelu mezi Williamsovou a Šarapovovou tak bude v sázce nejen titul, ale i první místo v žebříčku. Pokud ruská světová dvojka zvítězí, nahradí americkou soupeřku v čele pořadí. „Bude to příjemná změna, protože mám pocit, že dosud jsem tady hrála jen proti specialistkám na antuku. A všechny navíc byly menší než já,“ řekla Williamsová, která se Šarapovovou neprohrála už v jedenácti zápasech za sebou.

„Velmi dlouho jsem ji neporazila. Dobrou zprávou ale je, že jsem dostala další možnost to změnit,“ přidala Šarapovová. Ruská tenistka má s Williamsovou celkovou bilanci 12 porážek a dvou výher, které obě zaznamenala v roce 2004.