Houslista Kremer zůstává i v šestašedesáti mladým

Olomouc – Po téměř čtyřiceti letech vystoupil na Dvořákově festivalu v Olomouci jeden z nejlepších houslistů světa Gidon Kremer. Lotyšský hudebník, jenž je známý snahou přiblížit současné skladatele, zahrál se svým komorním orchestrem Kremerata Baltica. V uskupení, které Kremer založil ve svých padesáti, hrají pouze mladí lidé – věkový průměr se pohybuje kolem 28 let.

Houslista Kremer o svém orchestru Kremerata Baltica tvrdí, že díky němu zůstává i ve svých šestašedesáti letech stále mladý. Je však zároveň rád, že svoje zkušenosti může předávat dál, aniž by musel učit v hudebních školách. „Orchestr stále zůstává čerstvý a otevřený novým názorům,“ ocenil své spoluhráče Kremer, který housle a smyčec vzal poprvé ve čtyřech letech.

Díky fenomenálnímu Lotyšovi se Kremerata Baltica zařadila mezi nejlepší komorní orchestry světa. Přicházejí do něj stále noví a mladí umělci, především z Pobaltí - z Litvy Lotyšska a Estonska.

Lotyšský houslista Gidon Kremer
Zdroj: ČT24

Ačkoliv Kremer miluje hudbu klasických mistrů, jako jsou Schubert, Bach či Beethoven, svoji kariéru věnoval spíše objevování současných skladatelů. Na olomouckém festivalu, kde se objevil po dlouhých čtyřiceti letech, představil rusko-polského skladatele Mečislava Weinberga. „Postupně se stává jedním z nejdůležitějších skladatelů 20. Století,“ tvrdí Kremer.

Mezinárodní hudební festival Dvořákova Olomouc potrvá až do 25. května. Jeho návštěvníci se mohou těšit ještě například na vystoupení české mezzosopranistky Dagmar Peckové, závěrečnou tečku za přehlídkou udělá Miro Žbirka, který vystoupí za doprovodu Moravské filharmonie.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)

Festival Dvořákova Olomouc navazuje na původní Olomoucké hudební jaro, které bylo založeno v roce 1958 a patří k nejstarším hudebním festivalům vážné hudby. Zasvěcení festivalu Antonínu Dvořákovi vysvětluje vedení filharmonie zejména blízkým vztahem skladatele k Olomouci, kde úzce spolupracoval s pěveckým spolkem Žerotín.

Vydáno pod