Na základních školách začalo testování žáků, část rodičů protestuje

Praha – Dnes odstartuje druhá generálka plošného testování žáků 5. a 9. tříd. Nezúčastní se ho ale všichni žáci. Více než tisícovka rodičů testy odmítá s tím, že nedokáží změřit nadání dětí. Své potomky proto odpůrci hodlají omluvit z vyučování. Ministerstvo školství i školní inspekce přitom trvají na tom, že testy jsou povinné. Testovat se má více než 3,5 tisíce škol, registrováno je přes 170 tisíc žáků.

Testy, které mohou základní školy a víceletá gymnázia zadávat až do 7. června, žáci vyplňují na počítačích. Testuje se matematika, český a anglický jazyk. Ověřovat mají minimální úroveň požadovaných znalostí, podle ministerstva by je měl zvládnout i čtyřkař. V minulém roce se do testování zapojilo více než 161 tisíc žáků, přičemž dvě třetiny z nich zvládly lehčí verzi testu.

Přestože je generálka pro školy povinná a příští rok by se mělo testování spustit naostro, část ředitelů škol se kvůli nim dostala ještě před jejich startem do střetu se školní inspekcí i ministerstvem školství. „Mám vážné obavy, že výsledky mohou být nebo budou zneužity vůči některým učitelům nebo vůči školám,“ tvrdí ředitel základní školy v Hartmanicích Slavomil Brandtl.

Testování žáků
Zdroj: ČT24

Odpůrci plošných testů se obávají, že školy se pod tlakem státu přestanou věnovat rozvíjení nejrůznějších dovedností dětí a budou jen připravovat děti v oblastech, které půjdou měřit testy. „Každé dítě je originál, každé je osobnost. Jít směrem, že budeme pořád někoho porovnávat, zda je horší, nebo lepší, to není ta správná cesta,“ myslí si Ludmila Svobodová, ředitelka základní školy ve Vraném na Kladensku. I její škola by dnes měla začít testovat své žáky, Svobodová má však v plánu vyhovět nesouhlasu rodičů.

Tříletý projekt financovaný z peněz EU vyjde na 300 milionů korun, samotné testování pak stojí 92 milionů. Generálka bude stát do čtyř milionů Kč. Letošní ročník přinese nové typy úloh, upravené podmínky pro děti s handicapem a možnost zkusit si kromě povinné angličtiny i test z z němčiny či francouzštiny.

Podle nespokojených rodičů by testování mělo být dobrovolné a provádět se jen na vybraném vzorku žáků. Na webu proto rodičům nabízejí vzor omluvenky, aby se jejich dítě nemuselo účastnit testování. Školní inspekce přesto trvá na tom, že vyplňování testů je povinné. Ředitelům základních škol proto rozeslala na konci týdne instrukce, podle kterých nemají uznávat omluvy, a upozornění, že odmítnutím testů porušují zákony.

„Toto testování je součástí vzdělávání jako jakákoliv jiná akce. Ředitel školy zodpovídá, že žáci budou přítomni,“ uvedl mluvčí ministerstva školství Marek Zeman. „V zásadě se dá říct, že samotný nesouhlas není důvodem k omluvě z testování. To je asi tak stejné, jako kdyby nesouhlasili s písemkou,“ doplnil ho náměstek a mluvčí inspekce Libor Vacek.

Ondřej Liška, bývalý ministr školství:

„Inspekce fakticky vyhrožuje ředitelům škol, že dělají něco nezákonného. Není to ale pravda, v českém zákonodárství není plošné testování ukotveno.“

Protestující zaslali ministrovi školství petici, kterou podepsalo více než tisíc rodičů, učitelů a odborníků na vzdělávání. „Nechceme, aby povinné plošné testování umožňovalo měření a srovnávání celé jedné generace dětí, kdy vždy bude polovina dětí patřit mezi 50 procent horších, toto zařazení může pak ovlivnit sebevědomí dětí,“ stojí mimo jiné v dopise. Vedle stížností se odpůrci připravují i na podání žaloby.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

Inspekce kritiku odmítá a trvá na tom, že projekt má pomáhat školám i rodinám. Po loňské generálce navíc podle Vacka řada kritických hlasů vůči testování utichla, loni se vše až na technické potíže v prvních dnech testování obešlo bez problémů. Jak ale s testováním naloží v budoucnu, není zatím úplně jasné ani ministerstvu školství.