Potraviny v Polsku i Česku se budou hodnotit stejně

Podobné postupy při kontrolách kvality potravin začnou využívat české i polské inspekční orgány. Na společném jednání ve Varšavě se na tom shodli premiéři Polska a ČR Donald Tusk a Petr Nečas. Tusk před novináři zdůraznil potřebu v této otázce zlepšit vzájemnou komunikaci. Nečas na briefingu zdůraznil otázky energetické bezpečnosti i propojování dopravní a energetické infrastruktury.

Obě země se v poslední době přely zejména kvůli kvalitě polských potravin dovážených do ČR. Podle české Státní zemědělské a potravinářské inspekce jsou některé polské potraviny nevyhovující, polská strana se domnívá, že jde o snahu vytlačit polské produkty z českého trhu.

Podle předsedy polské vlády je důležité, aby obě země měli společné transparentní kontroly a zaváděli podobné procedury při hodnocení kvality potravinářských výrobků.

Český premiér po jednání s Tuskem zdůraznil vysokou kvalitu vztahů mezi oběma zeměmi. Připomněl, že pro ČR je Polsko třetím nejdůležitějším zahraničním obchodním partnerem, polské společnosti v Česku výrazně investují a obě země mají společné zájmy například v Evropské unii. 

„Česká republika a Polsko spolu musí komunikovat, aby vše, co se nás vzájemně týká, bezvadně fungovalo, ať už jde o kvalitu a bezpečnost potravin, či budoucí podobu Společné zemědělské politiky EU. Hledáme prostor ke vzájemné podpoře v tématech, která jsou pro naše země prioritní,“ řekl Petr Bendl, jak uvádí Jan Žáček, tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství.

Při návštěvě české delegace ve Varšavě ministři řešili vedle bezpečnosti a kvality potravin a Společné zemědělské politiky také budoucí podobu tabákové směrnice.