Někteří starostové vyvěsí hrábě, vadí jim rozdělování dotací z EU

Zlín - Někteří starostové menších měst a obcí dnes vyvěsí na obecní úřady místo vlajek hrábě. Chtějí tak vyjádřit nesouhlas s přerozdělováním evropských dotací v ČR. Do protestu se zapojí desítky obcí.

Starostové chtějí změnit přerozdělování evropských dotací tak, aby na něj měly v příštím programovacím období od roku 2014 větší vliv. Samosprávy také chtějí dosáhnout na více peněz z těchto zdrojů než v současnosti.

Hrábě mají podle místopředsedy sdružení místních samospráv a starosty Křižánek na Vysočině Jana Sedláčka symbolizovat hrabivost centrální úřadů, ministerstev a podnikatelů. „Doslova po miliardách ukrajují z eurodotací prostředky, které správně mají směřovat zejména do slabých a krizí zasažených regionů například na projekty realizované obcemi,“ uvedl.

Obce chtějí o změně s vládou jednat, minulý týden se zástupci samospráv sešli s ministrem místního rozvoje Kamilem Jankovským. "Čekají nás vyjednávání s dalšími kompetentními ministry a s předsedou vlády, proto jako symbol trvání bdělosti a pohotovosti, vyvěsíme na obecní budovy místo vlajek dřevěné hrábě," uvedla předsedkyně sdružení samospráv Jana Juřenčáková. Pokud jednání zkrachují, chtějí samosprávy reagovat demonstrací.