AVÍZO: Víkendové akce na zámku v Mníšku

V sobotu a neděli 18. a 19. května nabídne zámek Mníšek pod Brdy pro rodiny s dětmi prohlídku Cesta za pohádkou. Na návštěvníky čeká prohlídka jídelen, salónů, knihovny nebo kaple a pátrání po českých pohádkách. Dětem se v každé komnatě jedna ukryla a mají za úkol všechny pohádky vypátrat. V sobotu 25. května probíhá na zámku soutěž dětských pěveckých talentů Brdský kos. O víkendu 25. a 26. května pak zámek nabídne návštěvu ložnic a koupelen posledních pánů a prohlídku s názvem Co si žáby vyprávěly.

Děti uvidí také pokojík pro miminko a dětský pokoj plný hraček, kde měla svůj domeček i žabička rosnička!

Dětské prohlídky se rezervují na tel. 318 590 261.

Programy a prohlídky pro děti – květen, červen 2013 – zámek Mníšek pod Brdy:

Sobota a neděle 18. a 19. května – Cesta za pohádkou

Pátek 24. května – Podvečerní prohlídky s andělem a Bílou paní

Sobota 25. května – pěvecká soutěž Brdský kos

Sobota a neděle 25. a 26. května – Co si žáby vyprávěly

Sobota 1. června – Den dětí – program na nádvoří zámku

Sobota a neděle 1. a 2. června – Cesta za pohádkou

Sobota a neděle 8. a 9. června – Co si žáby vyprávěly

Sobota 15. června – Pohádková cesta – pohádková zastavení v okolí zámku

Sobota a neděle 15. a 16. června – Cesta za pohádkou

Sobota a neděle 22. a 23. června – Co si žáby vyprávěly

Sobota 29. června – Podvečerní prohlídky s andělem a Bílou paní

Neděle 30. června – Cesta za pohádkou

Pátek 5. července – Dobývání zámku švédskými vojsky

Od května rozšířil zámek Mníšek pod Brdy svou nabídku prohlídek určených pro děti od 3 do 9 let. Co si žáby vyprávěly je nová zábavná prohlídka pro děti, která jim poodhalí život rodiny Kastů, jejich dětí i vnoučat. Bohatě vybavené pokojíčky skrývají mnoho zajímavého.

Víte, jak vypadá domeček pro žábu? Na jeden takový se přijďte podívat. Malí zámečtí šlechtici, kteří tu dováděli před sto lety, měli ve svém dětském pokojíčku zelený žabičkovský domeček. Uvnitř se zabydlela rosnička, která uměla předvídat počasí. A jak o tom počasí dětem vlastně pověděla? Měla v domečku schůdky. A když cítila, že bude venku hezky, teplo a slunečno, vystoupala po schůdkách vzhůru. Když mělo být škaredě, zima a deštivo, zůstala sedět dole pod schody. Děti pak věděly, jestli mohou vyrazit ven, do parku či do lesa, vyvádět skopičiny.

Prohlídky s názvem Cesta za pohádkou zavedou návštěvu do reprezentačních místností zámku. V jídelnách, salónech a saloncích se dětem ukryly známé české pohádky. Z dětí se stanou detektivové, kteří mají za úkol je vypátrat. Pokud najdou indicie, předměty, které se nám sem z pohádek zatoulaly, jistě to pro ně nebude těžké.

Podvečerní prohlídky jsou prohlídky oživené. Na nich kromě pohádkové průvodkyně také potkáte postavu anděla, který v zámecké věži pasuje děti do šlechtického stavu, a Bílou paní. Ta se svíčkou v ruce chodí po arkádové chodbě a nikdy nezapomene zamávat. Podvečerní prohlídky trvají 40 minut a probíhají od 16 do 17.20 hodin.

Po všechny nabízené dny je také pro děti a jejich rodiče otevřeno Kouzelné sklepení se vstupem do pohádkového světa. Po romantickém točitém schodišti se sestupuje do dvou sklepních místností, kde se děti seznámí s princeznou, vílami, vodníkem, panem králem a dalšími pohádkovými postavami.

Dětské prohlídky provádějí pohádkové průvodkyně a vypráví dětem o zámku i životě v něm tak, aby je to bavilo. I děti si mohou s paní průvodkyní povídat, ptát se či odpovídat na její otázky. Prohlídky mají délku 35-40 minut a na všechny je NUTNÁ REZERVACE na tel. 318 590 261.

Marie Charvátová, Mníšek pod Brdy