NWR ve 2mld. ztrátě, chce prodat ostravské koksovny

Praha - Těžební gigant New World Resources (NWR), majitel černouhelné firmy OKD, se za první tři měsíce letošního roku propadl do čisté ztráty 80 milionů eur (v přepočtu zhruba dvě miliardy korun). Přitom ještě ve stejném období loňského roku měla firma čistý zisk šest milionů eur. Společnost kvůli slabším hospodářským výsledkům zahájila kroky k optimalizaci provozu, mimo jiné všeobecně snižuje mzdy o deset procent a zvažuje odprodej některých provozů. Potvrzen je například prodej ostravských koksoven.

Například krátkodobá opatření mají NWR pomoci ke 100 milionům eur. Společnost kromě plošného snížení platů počítá také s jednorázovým odprodáním zásob energetického uhlí v hodnotě 15 milionů eur. Současně chce snížit letošní plánované investiční náklady o 20 milionů eur, mimo jiné i díky odkladu investic v oblasti přípravy vybraných porubních bloků a méně kritické údržby.

Například o poklesu mezd až do oznámení výsledků nevěděly příslušné odbory, které v případě neúspěšných vyjednávání zvažují stávku nebo soudní spory, uvedl redaktor ČT Tomáš Vzorek.

NWR

„Další strukturální opatření se týkají snahy přeměnit naši dceřinou těžební společnost OKD na štíhlejší, efektivnější organizaci. Díky centrálnímu řízení zjednodušíme strukturu OKD. Spouštíme proces snižování stavu administrativních pracovníků.“

NWR chce přistoupit také k prodeji koksárenského provozu. "Konkrétně má jít o dceřinou společnost OKK Koksovny, která je největším producentem slévárenského koksu v Evropě a provozuje jednu vlastní koksovnu v Ostravě - Koksovnu Svoboda. Proces této divestice byl podle NWR již zahájen," uvedl analytik Patria Online Martin Tesař. 

Ostravské koksovny zaměstnávají kolem 720 lidí. Vyrábí koks nejen z uhlí pocházejícího z ostravsko-karvinského revíru, který je součástí hornoslezské pánve, ale také uhlí z jiných částí Evropy a světa.

V OKD se chystá propouštění

Společnost se také chystá zjednodušit strukturu své dcery OKD, kde by měla snížit stav administrativních pracovníků.

Více informací o výsledcích NWR najdete zde. „Pokles provozních nákladů v řádu několika procent nemůže vyvážit ztráty způsobené slabým trhem s uhlím. I když věříme, že firma může díky uzavření dolů dosáhnout na úrovni provozního cash flow nuly, má také ročně úrokové náklady 60 milionů eur a 100 milionů eur udržovacích provozních výdajů, dále tedy bude spalovat hotovost,“ komentoval hospodaření firmy Petr Bártek, analytik z České spořitelny.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Gareth Penny, výkonný předseda představenstva NWR

„Hodnocené období bylo velmi náročné, neboť situace na globálních trzích s koksovatelným uhlím, která se začala zhoršovat v polovině roku 2011, pokračovala v nastoleném trendu i v roce 2013. Trhy s uhlím po celém světě se potýkají s jednou z nejhlubších a nejdelších korekcí trhu za posledních 30 let.“

NWR už nemá tak vysoké cíle, co se těžby týče. Nyní plánuje vytěžit devět až deset milionů tun uhlí, původní plán pro letošní rok byl o milion tun vyšší. U výroby koksu NWR zachovala roční cíl 800 000 tun.

Výnosy firmy pak v prvním čtvrtletí meziročně klesly o 31 procent na 240 milionů eur. Společnost vykázala ztrátu i v provozním výsledku před odpisy (EBITDA). V prvním čtvrtletí ztráta činila 22 milionů eur, loni to byl zisk 54 milionů eur.

New World Resources, mající sídlo v Amsterodamu, je přední těžební firmou ve střední Evropě a jednou z největších průmyslových skupin v Česku. Patří jí mimo jiné černouhelná společnost OKD. New World Resources patří firmě BXR, která má v těžební společnosti téměř dvoutřetinový podíl. Ve skupině BXR má zhruba padesátiprocentní podíl český miliardář Zdeněk Bakala.

Vydáno pod