Automobilka Hyundai v Nošovicích vyrobila milionté auto

Nošovice – Automobilka Hyundai v Nošovicích vyrobila milionté auto. Stalo se tak přesně po čtyřech letech, šesti měsících a šesti dnech od oficiálního zahájení výroby. Letos má automobilka v plánu vyrobit 300 tisíc vozů, což je zatím maximum továrny. Za letošní první čtyři měsíce vyjelo z nošovického závodu podle plánu 115 tisíc nových automobilů.

Stavbu továrny v Nošovicích, která začala v březnu 2007, předcházel odpor zemědělců, spory a i výhrůžky smrtí. Stát i kraj vyšel korejské firmě, které se zalíbila nošovická pole s panoramatem malebných Beskyd, ve všem maximálně vstříc. Mnohamilionová investice převážila všechny argumenty proti největší investici na zelené louce v historii Česka.

Dokument Víta Klusáka o tom, jak automobilka Hyundai změnila Nošovice.
Zdroj: ČT24/AČFK

Nejdéle odolávalo nátlaku na prodej pozemků, do něhož se zapojili i obyvatelé, kteří se chtěli nechat vyplatit, Zemědělské družstvo vlastníků Nošovice. I družstevníci nakonec přijali nabízené finanční kompenzace, přišli o vynikající půdu, na které pěstovali zelí. Výrobu Nošovického kysaného zelí, které má ochrannou známku Evropské unie, přesunuli o kus dál. Režisér Vít Klusák natočil o tom, co se ve vesnici dělo, dokument Vše pro dobro světa a Nošovic.

Dokument Víta Klusáka o tom, jak automobilka Hyundai změnila Nošovice.
Zdroj: ČT24/AČFK

Při stavbě továrny, která přišla na více než miliardu eur, firma několikrát porušila zákon, stavební úřad to opakovaně řešil. Také Ekologický právní servis vytrvale upozorňoval na různé nedostatky. Výroba v listopadu 2008 přesto začala. Nyní automobilka jede na tři směny, pracuje v ní tři a půl tisíce lidí, další dva tisíce zaměstnávají dodavatelské firmy. Vyrábí několik modelů - Hyundai i30 ve třech verzích, ix20 a SUV ix35.

Dokument Víta Klusáka o tom, jak automobilka Hyundai změnila Nošovice.
Zdroj: ČT24/ČT
Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)