Žehnání pramenů v Jeseníku zahájilo lázeňskou sezonu

Jeseník – Celé město dnes žilo žehnáním pramenů. Slavnost v Priessnitzových léčebných lázních zahájila sezonu. Lázně však nečeká jednoduché období, potýkají se s úbytkem pacientů zdravotních pojišťoven.

Všem pramenům odpoledne u Českého pramene požehnal jesenický farář Pavel Schwarz. Zahájení lázeňské sezony přilákalo do areálu asi 1 500 lidí. „Působivý byl příjezd přírodního léčitele světového formátu Vincence Priessnitze, který se s chotí a dalšími dámami projel po části nové kolonády,“ míní mluvčí jesenické radnice Věra Janků. Zrekonstruovaná kolonáda má nový povrch i fontánu. V červenci chtějí lázně otevřít i opravené lázeňské domy Jubilejní vila a Mír.  

Slavnostní zahájení lázeňské sezony zpestřil i podpis přátelské smlouvy mezi Jeseníkem a maďarským Kapuvárem a slavnostní sázení jeřábů sladkoplodých, původní odrůdy, která se vrací do podhůří Jeseníků.  

Vincenz Priessnitz
Zdroj: ČT24/www.wikipedie.cz

Také jesenické lázně se kvůli zavedení nového indikačního seznamu, který od letošního roku zkrátil dobu pobytu ze čtyř na tři týdny a výrazně omezil nároky tuzemských pacientů na lázeňskou péči hrazenou z veřejného zdravotního pojištění, potýkají s úbytkem pacientů pojišťoven. „Meziročně nám ubyla čtvrtina pacientů pojišťoven, což znamená propad o zhruba 30 procent. O 20 procent sice přibylo samoplátců, ale ti nám nenahradí propad u přenocování,“ vysvětluje obchodní ředitel Tomáš Rak.  

Lázně chtějí chybějící peníze od pojišťoven vydělat poskytováním doplňkových služeb, jako jsou masáže nebo kosmetické víkendy. „Zaměstnance nepropouštíme, jen ubylo do pěti procent sezonních pracovníků,“ uvádí Tomáš Rak.  

Jesenické lázně léčí dýchací cesty, poruchy látkové výměny včetně obezity a onemocnění nervové soustavy. Od letošního roku nabízejí i onkologickou léčbu, léčbu dětské obezity a kožních neduhů.