Mezinárodní letiště v Přerově nebude

Přerov – Třetí vzdušný přístav vedle Brna a Ostravy na Moravě nebude. Velkolepý projekt regionálního letiště Přerov podle hejtmana Olomouckého kraje doslova umřel, nejsou na něj totiž peníze. Kraj i město Přerov do něj přitom vkládaly kromě nadějí i miliony korun. Situaci sledovala reportérka Martina Tlachová.

Město Přerov ještě před rokem chtělo projekt podpořit dvěma miliony korun, ale právě kvůli nejisté budoucnosti této investice nakonec sešlo. V minulosti do ní nicméně vložilo bezmála dvacet milionů korun. I kraj investoval desítky milionů, a to právě do civilní části letiště. Za skoro čtyřicet milionů korun byly opraveny rozjezdové dráhy či světelná instalace. V roce 2009 se počítalo s tím, že první chartrové lety by odsud mohly odletět v roce 2012.

Do přerovského letiště investovalo i Ministerstvo obrany, šlo dokonce o stovky milionů. Kvůli drahému provozu ale k prvnímu lednu 2014 z Přerova odejde. To je také důvod, proč kraj momentálně pozastavil veškeré investice. Podle hejtmana je představa, že by z Přerova bylo mezinárodní letiště, úplným přežitkem.

Do letiště investoval v minulosti i Zlínský kraj. Jenže kromě toho, že odešla armáda, nepodařilo se ani dosáhnout na evropskou dotaci ve výši 400 milionů korun, a celý projekt proto usnul na mrtvém bodě.

Od příštího roku by proto měly opuštěné prostory letiště využívat letecké opravárny Malešice, které letiště převezmou a budou tam opravovat a zkoušet vrtulníky. Nevyužijí ale úplně celý prostor. Co bude se zbytkem letištního prostoru, to se ještě uvidí.

Vydáno pod