Univerzity v Ostravě budou spolupracovat jako konsorcium

Ostrava - Ostravská univerzita (OU) a Vysoká škola báňská-Technická univerzita Ostrava (VŠB-TUO), které v posledních týdnech rozdělil postoj k plánovanému slučování obou škol, budou zatím spolupracovat jako volné konsorcium. Do konce roku chtějí univerzity vytvořit katalog společných aktivit. Měl by ukázat možnou spolupráci ve vzdělávání, vědě a výzkumu či v podpoře společných studentských aktivit, řekla dnes ČTK mluvčí projektu Eva Kijonková.

„Obě univerzity tím posunou projekt, ve kterém hledají formu účinné a efektivní spolupráce,“ uvedla. Dodala, že spolupráce na bázi konsorcia oběma školám umožní spolupracovat na základě volnějšího spojení, než by bylo sjednocení do jediného subjektu.

Sloučení univerzit, původně plánované na rok 2015, na jehož přípravu loni ministerstvo školství uvolnilo 30 milionů, se letos na jaře ocitlo v ohrožení. Zatímco rektor OU Jiří Močkoř ho podporoval, rektor VŠB-TUO Ivo Vondrák ho odmítl. Argumentoval tím, že Technická univerzita má delší historii, více studentů i několikanásobně vyšší příjem z vědy a výzkumu či objem projektů podpořených z EU.

Proti slučování se navíc postavila podstatná část zaměstnanců univerzity. Vondrák se proto začal přiklánět, spíše k připojení Ostravské univerzity, která naopak tento model odmítala. Nyní se rektoři shodují na tom, že spolupráce formou konsorcia umožní sbližování obou škol, aniž by obě instituce ztratili vlastní identitu. S postupem souhlasí podle Kijonkové i ministerstvo školství.

„Takto to odpovídá současné situaci na obou školách. Konsorciální spolupráce by měla vyhovovat akademickým pracovníkům a současně ani v nejmenším nebrání propojování vybraných aktivit, jako jsou například i ty organizované studentskými organizacemi,“ uvedli společně oba rektoři.

Katalog nabídne například studijní programy, na nichž by se podílely obě univerzity, zaměří se také na možnosti společného biomedicínského výzkumu či využívání společně budovaných výzkumných pracovišť.

Další směřování projektu sbližování ostravských univerzit se bude řešit na konci tohoto roku, kdy mají vzniknout zpřesněné záměry spolupráce pro příští rok. „V podstatě jsme se shodli na tom, že budeme postupovat méně sešněrovaně, že nejprve zvládneme společné aktivity,“ vysvětlil Močkoř. Vondrák dodal, že tyto společné aktivity by měly prokázat vhodnost spolupráce. „Tam, kde vhodná nebude, tam synergii nelze očekávat,“ řekl.

OU má šest fakult, studuje na ní přibližně 10.000 studentů, VŠB-TUO má sedm fakult, orientovaných především na technické a ekonomické obory, a kolem 25.000 studentů.