AVÍZO: Na Den dětí s parním vláčkem po Osoblažsku

Houkání lokomotivy, pískot píšťalky průvodčího a prostředí plné páry! Na všechno se těší obdivovatelé a příznivci parního vláčku, který již brzo vyjede na osoblažskou úzkorozchodnou dráhu. Slezské zemské dráhy a Klub přátel osoblažské úzkokolejky připravují na 1. června Den dětí. „V tento den vyjede v letošním roce po dlouhé zimní odmlce na osoblažskou úzkorozchodnou dráhu opět parní lokomotiva. Rozhodli jsme se připravit jízdu parního vlaku doplněnou o pohádkově naladěný program,“ řekl Jan Kozelek z Klubu přátel osoblažské úzkokolejky.

Parní lokomotivě vdechne život v brzkých ranních hodinách parta čertů, která se bude o stroj s ohnivým srdcem starat po celou dobu pekelné jízdy. Ve vlaku, který vyrazí z Třemešné ve Slezsku v 10.50 hodin, se ratolesti se svými rodiči potkají například s Makovou panenkou, liptaňským vodníkem, Rumcajzem, klauny ze Studia STA a dalšími bytostmi ze známých pohádkových příběhů.

V Osoblaze čeká děti pestrý zábavný program. „Budou se moci zúčastnit zábavných soutěží, vyzkoušet si střelbu z luku anebo zašermovat si pod dozorem šermíře Přemysla z Přemyslovského dvora ze Slezských Pavlovic. Rovněž bude připravené posezení s pohoštěním,“ v závěru doplnil jeden z pořadatelů Jan Kozelek. Parní lokomotiva vyrazí se svým pohádkovým vláčkem na zpáteční cestu ve 14.52 hodin a směřovat bude zpátky do Třemešné ve Slezsku.

Úzkorozchodná železnice je zapojena do projektu TECHNOTRASA, který spojuje různé památky technického charakteru.

Radek Vráblík

Vydáno pod