Historický postup v ohrožení. Znojmo se o první ligu bojí kvůli stadionu

Znojmo - Fotbalovému Znojmu chybí krůček k postupu do první ligy, dost možná ji však nakonec hrát nebude. Ligové shromáždění minulý týden zamítlo možnost, že by klub v první lize působil na svém stadionu, který by se v té době rekonstruoval. Na plánované přebudování stánku v případě postupu do nejvyššího ligového patra mělo přispívat město, Znojmo by ale v té době muselo odehrát své domácí zápasy v Jihlavě či v Brně. A starosta Znojma Vlastimil Gabrhel uvedl, že v takovéto situaci by podpořit přestavbu stadionu nemělo smysl.

„Naše podmínka vzhledem k občanům Znojma a fanouškům byla taková, že fotbalisti budou moci hrát doma. Z rozhodnutí, které padlo, je vidět, že lobby vítězí nad sportem. Příspěvek na opravu stadionu je nyní zbytečný,“ řekl ČTK Gabrhel. Jednání o opravách však podle starosty ještě nejsou uzavřená. „V republice je pouze pár způsobilých stadionů, ostatní kluby dostaly výjimky. Myslím si, že i Znojmo si takovou výjimku zasloužilo,“ uvedl Gabrhel.

Aby znojemský stadion vyhovoval prvoligovým podmínkám, potřebuje zásadní úpravy za několik desítek milionů korun. Muselo by se vybudovat umělé osvětlení, trávník s umělým vyhříváním a tribuny by se musely osázet patřičným množstvím sedaček. Práce by trvaly zřejmě několik měsíců. „Nikdo nám nezaručí, jak dlouho bychom v první lize zůstali. Provoz takového stadionu potom také něco stojí,“ podotkl Gabrhel. Město s klubem podle starosty předběžně jednalo o částce 30 milionů korun. Tyto peníze by zčásti platila radnice, zčásti by se podle starosty dalo využít podpory dotačních titulů, kraje či státu.

Kromě toho, že klub nedostane podporu od města, se nebude moci spolehnout ani na zhruba pětimilionovou dotaci od marketingové společnosti fotbalové asociace STES. „Kdyby klub nedokončil rekonstrukci do skončení příští sezony, nejenže by nedostal dotaci, ještě by mu hrozila pokuta tři miliony korun,“ uvedl již minulý týden tiskový mluvčí FAČR Jaroslav Kolář.

Znojemský celek se do 5. června musí rozhodnout, zda o licenci pro první ligu požádá. Hrát by ji musel na stadionu, který splňuje podmínky. V úvahu zřejmě přichází Brno nebo Jihlava, znojemští fanoušci by však na své domácí zápasy museli cestovat okolo 70 kilometrů. Šéf znojemského klubu, který si může postup do nejvyšší soutěže zajistit ve středu výhrou v Čáslavi, se dnes nechtěl k otázce stadionu a postoji města vyjadřovat. „Večer máme v klubu jednání, vyjádřím se zítra,“ řekl prezident 1. SC Znojmo Ota Kohoutek.

Vydáno pod