Olomoucký strážník zachránil s kamarády trojici vodáků

Olomouc – Do studené vody řeky Desná neváhal v dubnu skočit pětatřicetiletý strážník olomoucké městské policie David Císař, aby společně s dvěma kamarády zachránil trojici vodáků, jejichž loď se převrhla u splavu v Loučné nad Desnou. Za odvážný čin dnes Císařovi poděkoval olomoucký primátor Martin Novotný a šéf městské policie Pavel Skalický.

Císař s kamarády Františkem Macenauerem a Petrem Jandou ve čtvrtek 18. dubna opravoval v Loučné nad Desnou automobil, když jim vyděšený starší muž přiběhl oznámit, že v řece Desné se převrhl nafukovací raft s trojicí mužů. 

„Na nic jsme nečekali, vzali tažná lana a běželi k řece. Tři muži tam plavali ve vodě pod splavem a drželi se lodě,“ popsal dnes Císař novinářům dramatické okamžiky.  

Dva vodáky se jim podařilo za několik minut pomocí lana vytáhnout z dravého proudu na břeh, třetí muž ale mezitím ztratil vědomí a jeho tělo bezvládně plavalo na hladině řeky. „František proto skočil do vody a držel ho za vestu. Skočil jsem za ním a společně jsme promrzlého muže vytáhli na břeh. Ihned jsme zahájili oživování a přivolali záchrannou službu,“ uvedl Císař.

Vrtulník letecké záchranné služby na místě přistál za deset minut. Trojici zachránců se mezitím podařilo vodáka přivést k vědomí a zabalili ho do dek, protože byl podchlazený.   

Císař o svém činu řekl pouze otci a jeho kolegové se o záchranné akci dozvěděli až o několik dní později z novin. „Myslel jsem, že je to běžná věc, kterou by měl udělat každý občan,“ podotkl strážník, kterému při záchraně vodáků pomohly zkušenosti získané při výcviku.  

„Stojí za to, aby se o takových lidech vědělo. Jsem rád, že máme v řadách městské policie takové osobnosti. David Císař navíc nebyl ten den ve službě, své osobní volno trávil s přáteli. V danou chvíli však ani na vteřinu nezaváhal a projevil se jako skutečný profesionál, přitom o záchraně vodáků v práci nikomu ani neřekl,“ řekl primátor Novotný.