Zbrojovka popravila Spartu. V lize je zachráněna

Brno - Pět vstřelených gólů a drama až do konce. Víc než osm tisíc diváků zápasu Zbrojovky proti Spartě času stráveného na stadionu rozhodně litovat nemuselo. Domácí si výhrou 3:2 definitivně zajistili prvoligovou příslušnost i pro příští sezónu. Sparťanské naděje na titul navíc odsunuli už jen do oblasti teorie.

 Zbrojovka o svém vítězství a definitivní záchraně rozhodla v průběhu necelých deseti minut v rozhraní obou poločasů góly Pavla Mezlíka, Karla Kroupy a Davida Paška. Sparta, která od 52. minuty dohrávala bez vyloučeného Davida Lafaty, v závěru pouze snížila díky Josefu Hušbauerovi a Václavu Kadlecovi.

Ve snaze o vyrovnanou partii se domácí fotbalisté k přesnému zakončení dlouho nedostávali. Sparta sice byla v tomto směru aktivnější, ovšem koncovka postrádala přesnost.

Poprvé se dostal do šance už ve 12. minutě po patičce Hušbauera Lafata, který však mířil pouze do náruče brankáře Doležala. O deset minut později Kadlec střílel vedle, Hušbauer vzápětí jen přestřelil brněnskou branku. Zbrojovka ožila v závěrečných deseti minutách prvního poločasu. Nejprve Pašek hlavou netrefil branku a o dvě minuty později po standardní situaci Zavadila pak střela Paška olízla břevno.

Studio fotbal (zdroj: ČT24)

Poté už se domácí prosadili. Ve 39. minutě pronikl Mezlík po pravé straně okolo Hybše, jeho první střelu stočil jen brankář Vaclík zpět k Mezlíkovi, jenž levačkou poslal z úhlu míč přesně do horního růžku. Brňany vedoucí gól nabudil k ještě větší aktivitě. Těsně před přestávkou po Husárově centru Kroupa hlavou přidal druhou branku.

Trenér Sparty Lavička o přestávce posílil ofenzivu, místo obránce Hybše zařadil Bednáře a hosté zvýšili tlak. Ve 46. minutě ale unikl domácí Frejlach, který se protáhl mezi dvěma stopery protivníka. Jeho tvrdou střelu ještě stačil brankář Vaclík vyrazit na tyčku, odkud ji nabíhající Pašek poslal do opuštěné branky. Nečekaný scénář neunesl nervově Lafata. Loktem se ohnal po Frejlachovi, kterého trefil do hrudníku. Po tomto zákroku uviděl svou první červenou kartu v české lize.

Oslabená Sparta sice útočila, její snaha ale narážela na přehuštěné zadní řady soupeře. V 69. minutě mohl po rychlém brejku zvýšit náskok Brna Mezlík, jehož sólový útok stačil brankář Vaclík vyrazit.

Naději na případný zvrat ještě vykřesala v 71. minutě první branka Sparty. Matějovský poslal na levé straně do úniku Krejčího a z jeho zpětné přihrávky Hušbauer skóroval. Deset minut před koncem se početní stav na hřišti vyrovnal. Po nedorozumění při rozehrávání trestného kopu ztratili Brňané míč a Frejlach ve snaze chybu nahradit fauloval a po druhé žluté kartě zápas nedohrál.

Minutu před koncem ještě skóroval Kadlec, vyrovnat se ale Spartě už z velkého tlaku nepodařilo, branka Švejdíka nebyla správně uznána pro ofsajd.

Zbrojovka Brno - Sparta Praha 3:2 (2:0)

Branky: 39. P. Mezlík, 45. Kroupa, 48. Pernica - 71. Hušbauer, 89. Kadlec. Rozhodčí: Jech - T. Kovařík, Tacina. ŽK: Frejlach, Kroupa - Bednář. ČK: 81. Frejlach - 52. Lafata. Diváci: 8082.

Brno: Doležal - Hyčka, Sus, Pernica, Husár - Pašek (78. Buchta), Frejlach, Zavadil (76. M. Škoda), Lutonský - P. Mezlík, Kroupa (84. Malík). Trenér Grmela.
Sparta: Vaclík - Vidlička (64. Přikryl), Švejdík, Jarošík, Hybš (46. Bednář) - Vácha, Hušbauer - Kadlec, Matějovský, Krejčí - Lafata. Trenér: Lavička.

Vydáno pod