Legendární rocková kapela Progres 2 slaví 45. narozeniny

Brno - Brněnská artrocková legenda, Progres 2, dnes oslaví v brněnském klubu Semilasso pětyčtyřicáté výročí své existence. Její fanoušci se mohou těšit na průřez celou tvorbou a mnoho zajímavých hostů. „Mimo jiné vystoupí i zakládající člen, baskytarista Emanuel Sideridis, který na oslavu narozenin dorazí až z Řecka,“ prozradil frontman kapely Pavel Váně v pořadu ČT Před půlnocí.

Progress Organization, jak se hudební skupina původně jmenovala, byla založena v roce 1968 v Brně. Na prvním veřejném vystoupení v dubnu roku 1969 v brněnské Redutě se kapela představila ve složení Zdeněk Kluka (leader, bicí), Pavel Váně (zpěv, kytara), Jan Sochor (klávesové nástroje) a Emanuel Sideridis (basová kytara). Hudebníci si přízeň publika získali velice rychle a v červnu téhož roku už vystoupili jako předkapela světoznámých Beach Boys na brněnském Zimním stadionu.

Své hudební vzory hledali hudebníci z Progress Organization v zahraničních uskupeních, jako byli Beatles, Cream, Vanilla Fudge a začínajících Pink Floyd. Progres jako první také vystupoval s audiovizuální show, která u nás v té době neměla obdoby. „Lišili se hlavně tím, že používali při vystoupení audiovizuální efekty. V té době to bylo především promítání na pozadí a pyrotechnika,“ řekl bývalý manažer skupiny Miloš Bernátek. „Měli jsme za sebou obrovské plátno. Na něj se z několika projektorů promítalo kolo, ve kterém se objevovaly fotografie nebo filmové záběry,“ upřesnil frontman Pavel Váně.

Pohnutá doba po okupaci vojsky Varšavské smlouvy se promítnula i do osudu Progress Organization. Frontman kapely Pavel Váně byl totiž v srpnu roku 1969 zatčen a několik týdnů vězněn kvůli účasti na protestu k prvnímu výročí okupace Československa. Jeho zatčení a veznění se tak na dlouhých dvacet let stalo zdrojem problémů všech hudebních skupin, se kterými Pavel Váně vystupoval.

  • Progres 2 v současné sestavě zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/47/4700/469986.jpg
  • Pavel Váně, Pavel Pelc a Roman Dragoun zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/47/4700/469988.jpg
  • Pavel Váně, Pavel Pelc a Roman Dragoun zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/47/4700/469989.jpg
  • Zdeněk Kluka zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/47/4700/469990.jpg

Debutové album Barnodaj z roku 1971 bylo i přes horší kvalitu nahrávky vyhlášeno časopisem Melodie deskou roku 1972. „Nesporně nejzdařilejší česká rocková deska, jakou jsem dosud slyšel. Pro takovou hudbu je příznačný nehřmotný patos, jaký mívá první chlapecké nahlédnutí do světa umění,“ napsal v roce 1973 v časopisu Melodie hudební publicista Jaromír Tůma.

Videoklip k písni Mauglí (zdroj: ČT24)

Progress Organization ale byli nuceni ukončit vystupování a na pódia se vrátili až v roce 1977 pod názvem Barnodaj, protože hudební skupiny tenkrát nemohly mít anglické názvy. Záhy se kapela přejmenovala na Progres 2 a v roce 1978 vydává úspěšnou desku Mauglí se stejnojmeným hitem. V roce 1978 připravil Progres 2 i vystoupení nazvané Dialog s vesmírem, s nímž sklidili úspěch po celém Československu. I díky tomu vznikla z projektu i další řadová deska nahraná v roce 1980.

Vnitřní spory se bohužel Progresu 2 nevyhnuly. V roce 1980 se Pavel Váně rozhodl založit vlastní kapelu Bronz a odešel z Progresu 2, kam se vrátil až o 10 let později. „V době Dialogu s vesmírem se vyostřily mé vztahy s Zdeňkem Klukou. Měl jsem tehdy pocit, že po frontmanství v Dialogu mám na to, abych si založil vlastní kapelu. Ukázalo se, že to nebylo příliš dobré rozhodnutí i s ohledem na další vývoj Progresu 2, kde Zdeňkovi chyběl jakýsi sparring partner,“ uvedl Pavel Váně v pořadu ČT Bigbít. Váně se do Progresu vrátil v roce 1992.

Po odchodu Váněho pokračoval Progres 2 ve vystupování. V osmdesátých letech s kapelou také působil další známý brněnský hudebník Roman Dragoun. Ten se do sestavy vrátil i po roce 2007 a působí v ní dodnes. Na krátkou dobu se ještě název skupiny změnil na Progres-Pokrok. Přestávky ve fungování zaznamenal Progres v letech 1971 - 1977 a 1990 - 1992. Před pěti lety oslavilla kapela své čtyřicáté výročí také v klubu Semilasso. Záznam koncertu můžete vidět zde.

Progres 2 jako inspirace ostatních hudebníků

„Pro mě byl Progres vždycky výrazem toho poctivého, co v brněnské muzice bylo. Znám to jenom z desek, živě jsem je nikdy neviděl, ale snad se mně to ještě podaří,“ Janek Ledecký

„Když slyším Progres, probudí se ve mně vzpomínka na časy základní školy, kdy jsem začínal s muzikou. V té době vyšla jejich výborná první deska, na střední jsem pak poslouchal Mauglího a později perfektně zvládnutý Dialog s vesmírem. Musím říct, že to byla z tuzemska jedna z mála kapel, kterou jsem poslouchal a učil se na ní. Tahle muzika má pořád co říct pamětníkům i mladším,“ Aleš Brichta

„Píseň Planeta Hieronyma Bosche fascinovala svým rytmem mě i spolužáky prvního ročníku gymnázia natolik, že při zvlášť vypjatých scénách výkladu jsme ho vyklepávali dětskýma ručkama do počmáraných lavic,“ Lou Fanánek Hagen

Zdroj: www.progres2.org