Koloběžky už jsou i pro dospělé

Hanušovice (Šumpersko) – Největší český a jeden z hlavních světových výrobců koloběžek, společnost Kostka-kolobka, představí na podzim nový koncept horské koloběžky. Sériová produkce se na trh dostane až v roce 2014, společnost má ale už teď velké plány ve Švýcarsku, Rakousku i Německu.

„Nová koloběžka do horského terénu má upravenou konstrukci, díky které ji lze snadno složit a naložit do speciálního batohu. Turisté s ní pak mohou vyrazit do hor, a zatímco kopce vyjdou pěšky, tak dolů se pohodlně svezou na naší koloběžce. Její montáž zabere zhruba minutu," řekl ředitel společnosti Kostka-kolobka Marek Kostka.

„Snažili jsme se, aby koloběžka byla co nejlehčí, protože ji lidé budou nosit v batohu na zádech. Zároveň jsme ale neslevili z nároků na bezpečnost," podotkl Kostka. Nový model tak bude vážit pouhých šest kilogramů – ačkoliv srovnatelné modely běžně váží až dvakrát tolik. Výbava bude obsahovat skládací řídítka i kola s terénními plášti.

„Příští rok chceme horskou koloběžku začít prodávat ve Švýcarsku, Rakousku a Německu. Například Švýcaři s oblibou sjíždějí kopce na kolech bez šlapátek, takže věříme, že je naše koloběžka zaujme," uvedl Kostka.

Koloběžky
Zdroj: ČT24/www.e-kolobezka.cz

Český trh se na novou koloběžku může těšit také. „Nový model právě testujeme a testovat jej budeme i během léta. Veřejnosti jej představíme na podzimním veletrhu Sport Life v Brně,“ dodal. „Turistika je u nás oblíbená a lidé díky této koloběžce budou moci za den urazit v horách více kilometrů, než když vyrazí na výlet pouze po svých. Koloběžka by se mohla dobře prodávat," míní Kostka.

V současnosti vyrábí firma Kostka-kolobka osm typů koloběžek, mezi kterými jsou rekreační, městské, sportovní či speciální sjezdové stroje. V nabídce má i koloběžky pro invalidy.

Hanušovická firma dnes zaměstnává přibližně šedesát lidí a své zboží exportuje do několika desítek zemí, kromě Evropy také do Austrálie nebo na Nový Zéland.

Letos společnost plánuje meziročně ztrojnásobit produkci tohoto stále oblíbenějšího dopravního prostředku. Výrobu koloběžek žene vzhůru prudce rostoucí poptávka na západoevropských trzích, stále více lidí se ale na koloběžkách prohání i po cestách v tuzemsku.