Na tradiční Jízdu králů do Vlčnova zamířily tisíce lidí

Vlčnov – Celý Vlčnov se dnes točil kolem jedenáctiletého Ondřeje Darka Franty. Právě on se stal letošním vlčnovským králem. Krátce před polednem usedl v přestrojení za dívku a s růží v ústech na koně a projel spolu se svou družinou obcí. Tradiční akci si nenechalo ujít zhruba sedm tisíc návštěvníků. Slovácká Jízda králů je od roku 2011 zapsaná na prestižním seznamu nehmotného dědictví UNESCO.

Přestože ještě v pátek předpověď počasí Jízdě králů příliš nepřála, dnes se počasí umoudřilo. Vlčnov se probudil do sice chladného, ale prosluněného rána. Do Vlčnova na slavnost s tradičním královským průvodem zamířily tisíce lidí.

Už od časných hodin se místní strojili do krojů a šli na ranní mši do kostela. Po ní se pustili do zdobení koňů, kteří se účastní jízdy královské družiny. „Původně se na koně dával turecký šátek a různé mašle z věnců. Na počátku 20. století se začaly poprvé objevovat papírové ozdoby. Vlčnovští koně mají růžičkami ozdobenou hřívu a hruď,“ popsala etnoložka ze Slováckého muzea v Uherském Hradišti Marta Kondrová. Každá vesnice má pro Jízdu králů typické zdobení.

Od roku 2011 je Jízda králů zapsaná na seznamu nehmotného dědictví UNESCO. Vloni akci poprvé navštívila odborná komise, která hlídá, aby se tradiční akce nedostala do područí komerce. „Musíme dbát na to, aby vše vypadalo stejně jako třeba v 90. letech 19. století , kdy do obce zavítal Joža Úprka. Dá se říct, že jízda jako taková je pořád stejná, ale komercionalizuje se slavnost kolem,“ myslí si etnoložka.

Rozhovor s etnoložkou Martou Kondrovou (zdroj: ČT24)

Kde všude pořádají Jízdu králů?

Jízda králů bývá tradičně spojována s Vlčnovem, ale v současnosti ji udržují v celkem čtyřech lokalitách na Hodonínsku a Uherskohradišťsku. Jízda se pořádá ve Vlčnově, Kunovicích, Hluku a Skoronicích. V Kunovicích se tradice opakuje každé dva roky, v Kunovicích pouze každý třetí rok. Po revoluci se ji pokoušeli vzkřísit i v Hroznové Lhotě, kde ji v 90. letech několikrát jely i dívky. Ve Skoronicích se králem mohou stát i starší muži, typicky ale ve věku 17 až 28 let.

Tradiční akci si nenechalo ujít několik tisíc lidí, podle odhadů mohlo do nazdobené obce dorazit na 7000 účastníků. Již tradičně parkoviště zabírala auta i autobusy také ze Slovenska či Rakouska, do obce dorazili také Angličané či Kanaďané, na Jízdu králů každoročně míří i návštěvníci z Japonska.

NO COMMENT: Jízda králů ve Vlčnově (zdroj: ČT24)

Rodina krále pro hosty připravila 3 000 koláčů, 100 litrů vína a 50 litrů slivovice

Králem se letos stal jedenáctiletý Ondřej Darek Franta. Už od ledna, kdy ho místní zvolili, se na dnešní den pečlivě připravoval. Kromě tancování musel zapracovat na jízdě na koni.

Z dívčího kroje, který si musel podle zvyků obléci, podle jeho maminky však příliš nadšen nebyl. „Moc z toho radost nemá, ale když si dá ten kroj a korunu, je to prostě král,“ řekla jeho maminka Kristýna Frantová. Prozradila, že měl na růži, kterou po celou dobu musel držet v ústech, vychytávku. „Holky z klubu mu tam daly malinké lízátko, aby nedržel jen špejli v puse,“ doplnila maminka s úsměvem.

Pro rodinu je vždy velká čest, pokud se králem jízdy stane jejich syn. Rodina Frantových se velmi angažuje v oblasti folkloru a nákladů na náročnou tradici rodiče nelitují. Není výjimkou, že rodina krále částečně upravuje v souvislosti se slavností i svůj dům.

Nezbytné je pak pohoštění pro celou ves. Aby se královská družina měla dobře, objednala rodina mimo jiné 3000 vlčnovských vdolečků a 500 zákusků, na pití bylo připraveno 100 litrů vína a asi 50 litrů slivovice. Rodina podle starosty dostala na akci i finanční příspěvek. „Přistoupili jsme k podpoře už dříve, protože nechceme, aby to byla jen výsada bohatých lidí,“ řekl starosta Jan Pijáček.

Vydáno pod